Tort czekoladowy na każdą okazję.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort czekoladowy na ka¿d¹ okazjê

Tort czekoladowy na każ okazję

 

Składniki na 12 porcji:

ciasto:

tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)

20 dag margaryny

20 dag cukru pudru

8 jaj

30 dag mąki

2 łki Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY

2 łki kakao

łeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

uszcz i mąka do formy

krem:

6 żółtek

20 dag cukru

25 dag masła

3 łki ajerkoniaku

pół szklanki naparu herbacianego

łka wódki

do dekoracji: torebka gotowej polewy czekoladowej

5 dag migdałów

3 łki przygotowanej Śnieżynki WINIARY

skórka pomarańczowa

owoce

 

Zacznij od przygotowania ciasta: czekoladę rozpuść na parze, a margarynę utrzyj z połową cukru pudru. Teraz - cały czas ucierając - dodawaj po jednym żółtku i czekoladę. Następnie dodaj mą wymieszaną z budyniem w proszku, kakao i proszkiem do pieczenia.

 

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaj (po łce) resztę cukru pudru. Ubite białka wyłóż na ciasto i delikatnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tortownicy. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Zrób krem: żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Wystudź i nadal ubijając dodawaj po łce miękkie masło. Gdy krem będzie gładki i aksamitny, dodaj ajerkoniak, wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

 

Napar herbaciany wymieszaj z wódką. Ciasto przekrój na trzy krążki, skrop ponczem herbacianym.

 

Odłóż 3 łki kremu. Resztę podziel na dwie równe części. Jedną z nich rozsmaruj na pierwszym krążku i przykryj drugim. Rozsmaruj drugą część kremu, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wierzch tortu cienko posmaruj odłonym wcześniej kremem.

 

Dekoracja: przygotuj polewę czekoladową zgodnie z przepisem na torebce. Polej nią wierzch i boki tortu. Migdały sparz, połowę posiekaj i upraż na patelni. Obsyp nimi boki tortu. Wierzch udekoruj według uznania przygotowaną Śnieżynką, całymi migdałami, skórką i owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin