Zapiekanka z piure.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z piure

Zapiekanka z piure

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag mielonego mięsa

2 cebule

puszka całych pomidorów

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

2 ząbki czosnku

80 dag ziemniaków

5 dag startego żółtego sera

szklanka mleka

jajo

olej

l

pieprz

 

Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zrumień cebulę i czosnek. Teraz dodaj mięso, pomidory wraz z zalewą, kostkę bulionową, całość oprósz solą i pieprzem, po czym duś 25 minut.

 

Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź, następnie utrzyj je z mlekiem i przypraw solą i pieprzem.

 

Przygotuj żaroodporną formę, natłuść, a na dnie ułóż mięso. Przykryj je ziemniaczanym piure i posyp żółtym serem. Wierzch potrawy polej rozbełtanym jajkiem i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin