Sorbet z malin.rtf

(5 KB) Pobierz
Sorbet z malin

Sorbet z malin

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag malin lub truskawek

sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy

20 dag cukru pudru

bita śmietana

 

Owoce delikatnie wypłucz, osącz i zmiksuj (kilka całych odłóż). Do zmiksowanych dodaj sok z cytryn i pomarańczy oraz cukier puder, całość dokładnie wymieszaj.

 

Masę przełóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Co godzinę mieszaj widelcem, by zapobiec tworzeniu się kryształw lodu.

 

Gotowy sorbet wyjmij na 15 minut przed podaniem, a ł do lodów formuj go w kulki i wkładaj do szklanych pucharków. Danie przybierz bitą śmietaną i całymi owocami.

 

Uwaga! Maliny możesz zastąpić truskawkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin