Ryba po japonsku
Składniki
· 1 kg filetów z ryby
· 2 duże cebule
· 1 słoik ogórków konserwowych
· 1 słoik papryki konserwowych
· przyprawa warzywna
· maka
· bułka tarta
· 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
· olej
· Zalewa:
· 2 szklanki wody
· 1/2 szklanki oleju
· mały koncentrat pomidorowy
· 4 łyżki keczupu
· 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
· 4 łyżki octu
· sól do smaku (opcjonalnie)*
· pieprz (opcjonalnie)
· Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.
ireg73