Ryba po japonsku.doc

(66 KB) Pobierz

Ryba po japonsku

Ryba po japonsku Dominika

Składniki

·         1 kg filetów z ryby

·         2 duże cebule

·         1 słoik ogórków konserwowych

·         1 słoik papryki konserwowych

·         przyprawa warzywna

·         maka

·         bułka tarta

·         3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)

·         olej

·         Zalewa:

·         2 szklanki wody

·         1/2 szklanki oleju

·         mały koncentrat pomidorowy

·         4 łyżki keczupu

·         4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")

·         4 łyżki octu

·         sól do smaku (opcjonalnie)*

·         pieprz (opcjonalnie)

·         Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin