rybka z porem w kokosowej panierce
Składniki
Na dwie porcje:dwie kostki rybne bez panierki, lub 250 gram morskiej ryby (filet),por,duża cytryna,1 jajko,łyżka mąki,3 łyżki wiórków kokosowych,łyżka masłaorazoliwa lub olej do smażenia ryby
Idealne danie na lekki i b. aromatyczny obiad.Pora myjemy i kroimy w pierścienie włącznie z jasnozieloną częścią.Cytrynę sparzamy, szorujemy , osuszamy i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce.Rybę lekko solimy, pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące wymieszanej z połową startej skórki cytrynowej, potem zanurzamy w rozbełtanym jajku i wreszcie w wiórkach kokosowych. Pomału smażymy z obu stron
, uważając żeby nie przypalić. Jeśli ryba nie jest bardzo gruba, wystarczy po 4 minuty z każdej strony na niezbyt wielkim ogniu.Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy pora wraz z połową startej skórki. Cały czas mieszamy - por ma się zeszklić ale nie zrumienić. Rybkę podajemy w wieńcu z pora, skropionego sokiem z połówki cytryny. Idealnie pasuje do tego ryż z dodatkiem curry.
ireg73