Rybka z porem w kokosowej panierce.docx

(44 KB) Pobierz

rybka z porem w kokosowej panierce

 

Składniki

Na dwie porcje:
dwie kostki rybne bez panierki,
lub 250 gram morskiej ryby (filet),
por,
duża cytryna,
1 jajko,
łyżka mąki,
3 łyżki wiórków kokosowych,
łyżka masła
oraz
oliwa lub olej do smażenia ryby

 

Idealne danie na lekki i b. aromatyczny obiad.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87732

Pora myjemy i kroimy w pierścienie włącznie z jasnozieloną częścią.
Cytrynę sparzamy, szorujemy , osuszamy i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce.

Rybę lekko solimy, pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące wymieszanej z połową startej skórki cytrynowej, potem zanurzamy w rozbełtanym jajku i wreszcie w wiórkach kokosowych. Pomału smażymy z obu stron

, uważając żeby nie przypalić. Jeśli ryba nie jest bardzo gruba, wystarczy po 4 minuty z każdej strony na niezbyt wielkim ogniu.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87733
Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy pora wraz z połową startej skórki. Cały czas mieszamy - por ma się zeszklić ale nie zrumienić.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87734
Rybkę podajemy w wieńcu z pora, skropionego sokiem z połówki cytryny. Idealnie pasuje do tego ryż z dodatkiem curry.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin