Sajgonki z warzywami.pdf
(
111 KB
)
Pobierz
321594903 UNPDF
Sajgonki z warzywami
Przepis z programu
Anna Olson: Sezon na świeżość
(odc.14)
ilość osób:
4
trudność:
łatwe
Składniki
paczki ryżowego makaronu nitki
2 łyżki octu ryżowego
8 dużych arkuszy papieru ryżowego
szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki
szklanki marchwi, obranej i pokrojonej w cienkie słupki
1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej, poszatkowanej
2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)
1 dymka, pokrojona w ukośne paski
szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
szklanki świeżych liści mięty
szklanki świeżych liści natki kolendry
Przygotowanie
Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron
nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku.
Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej
pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie
układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż
jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp
orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń
warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi
arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do
pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do
lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego
(patrz: osobny przepis).
© Anna Olson
Plik z chomika:
ireg73
Inne pliki z tego folderu:
Sajgonki.pdf
(34 KB)
Sajgonki z warzywami.pdf
(111 KB)
Sajgonki z boczniakami.docx
(14 KB)
Sajgonki.doc
(101 KB)
Sajgonki z jarskim nadzieniem.JPG
(56 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alkohole - przepisy
Ciasta
Desery
Dipy sosy
Gotowanie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin