Sajgonki z warzywami.pdf

(111 KB) Pobierz
321594903 UNPDF
Sajgonki z warzywami
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
paczki ryżowego makaronu nitki
2 łyżki octu ryżowego
8 dużych arkuszy papieru ryżowego
szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki
szklanki marchwi, obranej i pokrojonej w cienkie słupki
1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej, poszatkowanej
2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)
1 dymka, pokrojona w ukośne paski
szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
szklanki świeżych liści mięty
szklanki świeżych liści natki kolendry
Przygotowanie
Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron
nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku.
Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej
pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie
układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż
jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp
orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń
warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi
arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do
pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do
lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego
(patrz: osobny przepis).
© Anna Olson
Zgłoś jeśli naruszono regulamin