WIADERKO JUMBO.doc

(40 KB) Pobierz
WIADERKO JUMBO



WIADERKO JUMBO

 

 

PRZYKŁADOWE PRANIE WE WIADERKU JUMBO

 

Wsypujemy  na  dno  wiaderka  proszek  lub  wlewamy  płyn  do  prania , następnie  wlewamy  ok.1/2 wiaderka wody i ręką mieszamy wodę z proszkiem, aby na pewno się rozpuścił i żeby wytworzyła się  piana . Następnie wkładamy brudne rzeczy,  tyle aby poziom wody  podniósł się  do  ok. ¾ wiaderka,  zamykamy pokrywę i odpowietrzamy. Kilka razy potrząsamy wiaderkiem i odstawiamy

Na  15minut-to bardzo ważne!!! Nie  wolno dłużej!!!!

Przez  ten  czas  następuje  bowiem  bąbelkowe  rozpuszczanie  brudu  z  tkaniny do wody,  jeśli tkanina będzie w wodzie dłużej niż 20minut  proces  zacznie  się  odwracać  i  tkanina  zacznie  z powrotem  wchłaniać  brud. Po wyciągnięciu tkaniny z wiaderka płuczemy i wieszamy do wyschnięcia  .

Najczęściej prane tkaniny to:

DELIKATNE WEŁNIANE  ORAZ  BIAŁE  TKANINY, NP.   SWETRY Z MOCHERKU, JEDWABNE BLUZECZKI, DELIKATNA BIELIZNA OSOBISTA ,SKARPETY, RAJSTOPY , itp.

WSZYSTKO  TO  CZEGO  NIEMOŻEMY  PRAĆ  W  PRALKACH   AUTOMATYCZNYCH.

 

PRZEPISY

NA KISZONĄ KAPUSTĘ WE WIADERKU JUMBO

 

Składniki: 3-4średnie główki kapusty, 3-4marchewki, 2łyżeczki  kminku, 1dkg soli na każdy kg kapusty,

                 Kilka liści laurowych

 

Poszatkowaną kapustę wymieszać z wszystkimi składnikami w dużym naczyniu  pozostawić 20 minut .

Po upływie tego czasu przekładać warstwami do JUMBO stale ubijając . Nadmiar wydzielanego soku odlewać ,tak aby na końcu kapusta przykryta była niewielką jego ilością. Całość przykryć na przykład talerzykiem ,obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Na zakończenie całość zamknąć i wstawić w  ciepłe miejsce (około 20ºC) Po około 5dniach przebić kapustę długą drewnianą łyżką do samego dna tak aby umożliwić ujście tworzącym się gazom i dolać osolonej wody Następnie zamykając odstawić w chłodne miejsce, po upływie dziesięciu czternastu dni kapusta  jest gotowa .

UWAGA! W szczelnie zamkniętym wiaderku JUMBO nie tworzy się pleśń. Dlatego tak ukiszoną kapustę możemy zgodnie z bieżącymi potrzebami długo przechowywać w chłodnym miejscu jako dodatek do dań lub jako składnik potraw nie ryzykując  że nam się przedwcześnie zepsuje.

 

PAPRYKI FASZEROWANE

 

Papryki różnokolorowe umyć, wydrążyć i wysuszyć. Kapustę poszatkować "jak na kiszoną", osolić i dołożyć jak kto lubi kminek i marchew.Po paru godzinach, jak zmięknie, nafaszerować papryki i ułożyć w JUMBO

Zalewa: (na 1litr wody): płaska łyżka soli, 2łyżki oleju, 2łyżki octu, cukier, gorczyca, ziele angielskie

Wszystkie składniki zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w JUMBO papryki. Odczekać 2tygodnie. Najlepiej smakują po 3-4tygodniach. Gotowe papryki można przechowywać całą jesień.

 

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE:

 

Składniki: 1kg ogórków– namoczyć na godzinę do zimnej wody przed włożeniem do Jumbo,

                   2L letniej wody, 2,5 łyżki stołowe soli pełne, koper, korzeń chrzanu wraz z liściem chrzanu

                  lub 1/2mieszanki do kiszenia 3/4 główki czosnku liść wiśni albo liść winogron

 

Wszystkie składniki umieszczamy we wiaderku JUMBO, zalewamy wodą zamykamy pokrywę

i odpowietrzamy, długość kiszenia trwa w zależności od indywidualnego smaku. Porcję można podwoić.

 

MARYNATA DO MIĘSA

Składniki: 3l wody, 25dkg soli kamiennej, 2łyżki soli peklowej, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy Zagotować, wystudzić i zimnym mięso zalać. 7dni  do  pieczenia. 14dni  do  wędzenia

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin