silikonowe mufinki.doc

(38 KB) Pobierz



MUFINKI  Z  RODZYNKAMI

 

SKŁADNIKI:    300g  mąki,             1 torebka proszku do pieczenia(12g),          

                          150g cukru,            1 torebka cukru waniliowego

                          250ml mleka             szczypta soli,

                           4 łyżki  oliwy,          200g rodzynek

Rodzynki  namoczyć w gorącej wodzie lub rumie, pozostawić  na  kilka  minut.  W  tym  czasie  wymieszać  razem wszystkie

składniki, na  końcu  dodać osuszone  rodzynki. Ciasto  wlać  do  foremek, piec  w  temper.180C  ok.25 minut

 

MUFINKI  SEROWO – PIECZARKOWE  Z  SZYNKĄ

 

180g  drobno pokrojonych  grzybów(np. pieczarek),               3 jajka,                     90g  drobno pokrojonej  szynki  lub  bekonu

1 opak. proszku do pieczenia,                                                   200g mąki,               150g  startego  żółtego  sera

200 ml mleka                                                                            sól  i  pieprz  do  smaku

Wszystkie  składniki  razem  wymieszać, doprawić  do  smaku, wlać  do  mufinek  i  piec  w  temper.180C  ok. 25 minut.

 

LODY  WANILIOWO-RUMOWE

 

2 żółtka,                           50g cukru  pudru,         1opak.cukru  waniliowego,     

1 szkl.śmietany30%,                                             pare  kropli  aromatu  rumowego

W  pomocy  kuchennej  zmiksować  żółtka z cukrem pudrem, cukrem  waniliowym  i  rumem  do  białości.

W  innym  naczyniu  ubić   śmietanę  i  dodać  do  masy,  całość  wlać  do  mufinek  i  wstawić  do  zamrażarki.

Jak   zamarznie  delikatnie  wyłożyć  babeczki  lodowe  i  polać  sosem  owocowym.

 

ZŁOCISTE  MUFINKI (porcja  na  12szt.)

 

50g masła,                          2 jajka,                               0,5szkl. cukru,                           50g kandyzowanych  skórek pomarańcz.,

1,5szkl  mąki pszennej,      2marchewki,                      100ml  wody,                            1 łyżeczka  imbiru lub cynamonu,

50ml  soku  pomarańczowego,                                     łyżeczka  proszku  do  pieczenia

Ubić  jajka  z  cukrem,  pokrojone w kostkę skórki wymieszać z mąką i proszkiem, dodać  do masy. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać imbir, sok pomarańcz., wodę, stopiony tłuszcz  i dodać do masy, wymieszać, wypełnić  mufinki do ¾ objętości

i piec  ok.15minut 200C

Można  zrobić  z  nadzieniem:   ścinamy  wierzch, wydrążamy, nadziewamy  i  przykrywamy wierzchem.

NADZIENIE:

250g  serka  homogenizowanego,  60g cukru  pudru, 0,5opak.cukru waniliowego, 0,5 skórki z limonki, wszystko razem wymieszać.

MALINOWE  MUFINKI

 

200g  masła  lub  margaryny,                  3/4szkl.cukru,                     2jajka,                      1łyżeczka  proszku  do  pieczenia,

250g  bułki  tartej  lub  zmielonych  sucharków  pszennych,              3/4szkl.mąki pszennej,

150-200ml  malin   lub  dżemu

Na polewę: 7łyżek  cukru pudru, ok.1łyżki wody, sok z  cytryny

            Wymieszać tłuszcz i cukier na gładką masę, dodawać pojedynczo jajka, wymieszać bułkę tartą z mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z masądobrze wymieszać. Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki, nastawić  piekarnik na 200C,

uformować  kulki(ok.4cm średnicy), włożyć do mufinek, zrobić w nich zagłębienia i wypełnić malinami

 

MUFINKI Z PŁATKAMI CZEKOLADY

 

300g mąki,               115g cukru,                                                    265g płatków z gorzkiej czekolady + 2 łyżki do posypania,

4 łyżki ,                   375ml maślanki lub mleka,                            1,5łyżeczki proszku do pieczenia,

2 jajka,                     90g stopionego masła,                                     cukier puder,  szczypta  soli

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C. Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. W shakerze zamieszać jajka z mlekiem, wlać do suchych składników. Dodać roztopione i wystudzone masło. Szybko wymieszać łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Gotowe ciasto wkładać łyżką do mufinek ok.3/4 objętości. Posypać dodatkowymi płatkami czekolady, lekko je dociskając. Piec około 20minut, tak aby odstały od boków foremki. Po upieczeniu odstawić na 3-5minut i po chwili wyjąć z foremeczek, jak przestygną posypać cukrem pudrem.

                                                                                                            SMACZNEGO!!!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin