Ultra Plus
Składniki na 4 osoby:4 piersi z kurczaka4 łyżki płynnego miodu250 ml śmietany6 łyżek octu balsamicznegosól, pieprz do smaku
Piersi z kurczaka z sosem miodowo-balsamicznym Sposób wykonania: Włączyć piekarnik na 200st.CPiersi z kurczaka pokroić w paseczki i przełożyć do Ultra Plus 2lPrzygotować sos: wymieszać miód z octem balsamicznym. Dodaj śmietanę i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodać sos do Ultra Plus 2lWłożyć do piekarnika na 20 min. Po upływie połowy czasu zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.UltraPlus 2l
Składniki dla 6 osób:1,2 kg polędwicy wieprzowej50 g musztardy50 ml koniaku20 ml białego wina wytrawnegotymianek2 główki czosnku (nieobrane)300 g pomidorów pokrojonych w kostkę15 g mąki ziemniaczanej50 ml gorzkiej wódki100 ml śmietankisól i pieprz
Polędwica po francusku Przygotować marynatę w Dużej Misce do ciasta 3l - wymieszać musztardę, koniak, białe wino i tymianek.Do marynaty włożyć polędwiczki i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Następnie umieścić je w Ultra Plus owalnym 3l, dorzucić nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pomidory, sól i pieprz.Przykryć i piec 20 min. w temp. 180°C (termostat 6). Po tym czasie odkryć Ultra Plus i dodać wódkę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszane w Shakerze. Zamknąć i zapiekać jeszcze 10 min.Przygotowanie: 15 minPieczenie: 30 min. - temperatura 180°C, termostat 6UltraPlus 3l Duża Miska do ciasta Shaker
Składniki dla 4 osób:4 udka kaczki1 cebula pokrojona w kostkę1 marchew pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku300 ml czerwonego wina wytrawnego300 ml bulionunatka pietruszki, tymianek, liść laurowy, pieprz, czosnek125 g słoniny125 g pieczareksól i pieprz
Udka kacze w czerwonym winie Na dno Ultra Plus położyć pokrojone w kostkę marchewkę i cebulę. Na tej warstwie ułożyć kacze udka. W Dzbanku Candy 2l połączyć trzepaczką czerwone wino, bulion, polać udka, dodać zioła, ząbki czosnku, sól i pieprz. Piec 1 godz. w temp. 210°C.W tym czasie podsmażyć na patelni słoninę i pokroić pieczarki. Wyjąć UltraPlus z piekarnika, dodać słoninę i pieczarki.Naczynie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 10 min.Podawać ze świeżym pieczywem.
Można upiec 8 udek kaczych w Ultra Plus 5l. Należy podwoić proporcje, ale pozostawić tę samą ilość sosu. Piec 1,5 godz. w temp. 210°C (termostat 7)
Składniki dla 6 osób:600 g mielonego mięsa wieprzowego400 g mielonej wołowiny2 plastry wątroby wieprzowej ugotowanej i drobno zmielonej3 cebule60 g posiekanej natki pietruszki2 łyżeczki soli2 łyżki mąkipieprzlistki z 4-5 gałązek świeżego tymiankucząber4 jajka
Pasztet z wołowiny i wieprzowiny W Dużej Misce do ciasta wymieszać wszytskie składniki. Użyć Szefa Kuchni do rozdrobnienia cebuli i pietruszki. Całość przełożyć do pojemnika Ulta Plus i piec 1 godz. w temp. 200°C. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 15 min., aby wierzch się zarumienił. Pasztet serwować na zimno, pokrojony na cienkie plastry.Szef Kuchni UltraPlus 2l
Składniki:500 g, ½ kostki drożdży250 ml letniego mleka125 g cukru, szczypta soli1 jajko100 g miękkiego masłastarta skórka cytrynymasło do wysmarowania formy250 ml mleka
Pieczone pyzy Sposób wykonania:Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, letniego mleka, 75g cukru, soli, jajka, 50g masła i startej skórki cytryny. Uformować z niego kulę i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie, na stolnicy uformować ciasto w wałek i podzielić go na 9 części. Z każdej części utworzyć kulkę i ułożyć wszystkie w wysmarowanym masłem pojemniku żaroodpornym : jedną w środku, a pozostałe dokoła niej. Podgrzać mleko z pozostałym cukrem i masłem w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę przy mocy 600 W, zalać tym ciasto. Piec przez ok. 25-30 minut w temp. 200 °C na najniższej półce piekarnika. Podawać ciepłe, polane sosem waniliowym lub kompotem.UltraPlus 3l Stolnica
Cud kuchenny
Kasza ( Perłowa Średnia )Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 45 min. Potem dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę wegetty,1 pierś z kurczaka pokrojonego w kostki, 3 – 5 pieczarek, 3 kwiatki kalafiora, por, marchew, czerwona papryka.Całość można podawać z sosem
igla111