Tuperware nowe przepisy.doc

(63 KB) Pobierz
Ultra Plus

Ultra Plus

 

 

 


 
Składniki na 4 osoby:
4 piersi z kurczaka
4 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietany
6 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

 

 

Piersi z kurczaka z sosem miodowo-balsamicznym
 
Sposób wykonania:
Włączyć piekarnik na 200st.C
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i przełożyć do Ultra Plus 2l
Przygotować sos:  wymieszać miód z octem balsamicznym. Dodaj śmietanę i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodać sos do Ultra Plus 2l
Włożyć do piekarnika na 20 min. Po upływie połowy czasu zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.


UltraPlus 2l 

 

 

 

 

 


 
Składniki dla 6 osób:
1,2 kg polędwicy wieprzowej
50 g musztardy
50 ml koniaku
20 ml białego wina wytrawnego
tymianek
2 główki czosnku (nieobrane)
300 g pomidorów pokrojonych w kostkę
15 g mąki ziemniaczanej
50 ml gorzkiej wódki
100 ml śmietanki
sól i pieprz

 

 

Polędwica po francusku
 
Przygotować marynatę w Dużej Misce do ciasta 3l - wymieszać musztardę, koniak, białe wino i tymianek.
Do marynaty włożyć polędwiczki i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Następnie umieścić je w Ultra Plus owalnym 3l, dorzucić nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pomidory, sól i pieprz.
Przykryć i piec 20 min. w temp. 180°C (termostat 6). Po tym czasie odkryć Ultra Plus i dodać wódkę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszane w Shakerze. Zamknąć i zapiekać jeszcze 10 min.

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie:  30 min.  - temperatura  180°C, termostat 6






UltraPlus 3l  Duża Miska do ciasta  Shaker 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Składniki dla 4 osób:
4 udka kaczki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchew pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
300 ml czerwonego wina wytrawnego
300 ml bulionu
natka pietruszki, tymianek, liść laurowy, pieprz, czosnek
125 g słoniny
125 g pieczarek
sól i pieprz

 

 

Udka kacze w czerwonym winie
 
Na dno Ultra Plus położyć pokrojone w kostkę marchewkę i cebulę. Na tej warstwie ułożyć kacze udka.  
W Dzbanku Candy 2l połączyć trzepaczką czerwone wino, bulion, polać udka, dodać zioła, ząbki czosnku, sól i pieprz. Piec 1 godz. w  temp. 210°C.
W tym czasie podsmażyć na patelni słoninę i pokroić pieczarki. Wyjąć UltraPlus z piekarnika, dodać słoninę i pieczarki.
Naczynie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 10 min.
Podawać ze świeżym pieczywem.

Można upiec 8 udek kaczych w Ultra Plus 5l. Należy podwoić proporcje, ale pozostawić tę samą ilość sosu. Piec 1,5 godz. w  temp. 210°C (termostat 7)

 

 

 


 
Składniki dla 6 osób:
600 g mielonego mięsa wieprzowego
400 g mielonej wołowiny
2 plastry wątroby wieprzowej ugotowanej i drobno zmielonej
3 cebule
60 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki
pieprz
listki z 4-5 gałązek świeżego tymianku
cząber
4 jajka

 

 

Pasztet z wołowiny i wieprzowiny
 
W Dużej Misce do ciasta wymieszać wszytskie składniki. Użyć Szefa Kuchni do rozdrobnienia cebuli i pietruszki. Całość przełożyć do pojemnika Ulta Plus i piec 1 godz. w temp. 200°C. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 15 min., aby wierzch się zarumienił. Pasztet serwować na zimno, pokrojony na cienkie plastry.



Szef Kuchni  UltraPlus 2l 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Składniki:
500 g, ½ kostki drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru, szczypta soli
1 jajko
100 g miękkiego masła
starta skórka cytryny
masło do wysmarowania formy
250 ml mleka

 

 

Pieczone pyzy
 
Sposób wykonania:
Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, letniego mleka, 75g cukru, soli, jajka, 50g masła i startej skórki cytryny. Uformować z niego kulę i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie, na stolnicy uformować ciasto w wałek i podzielić go na 9 części. Z każdej części utworzyć kulkę i ułożyć wszystkie w wysmarowanym masłem pojemniku żaroodpornym : jedną w środku, a pozostałe dokoła niej. Podgrzać mleko z pozostałym cukrem i masłem w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę przy mocy 600 W, zalać tym ciasto. Piec przez ok. 25-30 minut w temp. 200 °C na najniższej półce piekarnika. Podawać ciepłe, polane sosem waniliowym lub kompotem.


UltraPlus 3l  Stolnica 

 

 

Cud kuchenny

 

Zasady gotowania

1. Mięso gotujemy tylko białe bez kości np. pierś z kurczaka, pierś z indyka,
    młoda cielęcina, filety rybne. Czas gotowania od 30 do 45 min.
2. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce np. marchew, pietruszka, seler.
    UWAGA !!! nie ugotują się warzywa strączkowe
3. Makarony ( Malma, Lubelski, Goliada, Federici ) ; Kasze ; Ryż ( najlepiej Kresto )
    UWAGA gotujemy taki czas jak podano na opakowaniu,
    alewamy jedynie wrzącą osobno wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju.
4. W przypadku gotowania produktów zalewamy produkty w cudzie kuchennym
    zawsze tą samą ilością wody ok. 2,5 litra
5. W przypadku odgrzewania produktów (np. pierogów wcześniej ugotowanych)
wody wlewamy niewiele pomiędzy dno sita a dno naczynia.


Zupa Pieczarkowa

1 pierś z kurczaka
3 garście makaronu świderki Malma
15dag pieczarek drobno pokrojonych
koperek
włoszczyzna
vegetta
rosołki
pieprz
magi
śmietanka 12 %

Wszystko gotujemy razem 35 min. Po otwarciu cudu dolewamy śmietanę 12 % wraz z posiekanym koprem.


Zupa ogórkowa

4 ogórki kiszone
makaron lub ryż
filet drobiowy mrożony
natka pietruszki
3 kostki rosołowe
śmietana kremówka

Przygotowanie
Do cudu kuchennego wkładamy drobno poszatkowane w Szefie Kuchni ogórki,
natkę pietruszki, kostki rosołowe, makaron najlepiej Czaniecki lub ryż UNCLE BENS
oraz filet drobiowy – przyprawiony wcześniej wegetą i pieprzem.
Wszystko to zalewamy wrzątkiem i gotujemy 50 min. po tym czasie doprawiamy śmietaną i gotowe.
( Filet wyjmujemy przed wlaniem śmietany ) W podobny sposób gotujemy zupę pieczarkową i pomidorową.


Pulpety z kaszą i sosem

mięso mielone drobiowe
1 jajko
cebula wcześniej podsmażona
sól
pieprz
bułka tarta
kostki rosołowe

Przygotowanie
Z mięsa przygotowujemy pulpeciki dodając do masy bułkę tartą oraz pozostałe składniki.
Do Cudu Kuchennego wsypujemy przepłukaną szklankę kaszy perłowej a na nią kładziemy
uformowane pulpety obtoczone mąką oraz kostki rosołowe. Wszystko zalewamy wrzątkiem.
Po 40 min. podajemy z sosem ( sos do wyboru według upodobań ) i surówką.


Rosół dietetyczny na piersi z kurczaka

1 pierś z kurczaka lub indyka pokrojona w kostkę
2 kostki rosołowe np. Knor ( 1 wołowa 1 drobiowa )
1 ząbek czosnku
drobno pokrojona włoszczyzna
1 łyżeczka vegetty

Czas gotowania 30 – 40 min.


 

Barszcz Czerwony

Przygotowujemy w osobnym pojemniku 2 , 3 średnie buraki czerwone,
obieramy i ścieramy je na grubym tarle. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 żabki czosnku,
kilka ziaren ziela angielskiego, jedną pokrojoną cebulę.
Z cudu kuchennego wyjmujemy mięso a rosół ponownie podgrzewamy do wrzenia
i zalewamy nim buraki w sicie lub dodajemy gotowy koncentrat z buraków.
Po około 15 min barszczyk będzie gotowy do degustacji. Można dodać pieprzu i octu do smaku.


Barszcz czerwony na rybie

3 kostki filetów z mintaja
2 ząbki czosnku ( może być czosnek granulowany )
2 kostki rosołowe Knora
sypka przyprawa do ryb Kamis
ziele angielskie
wegetta
magi
pieprz
koncentrat barszczu czerwonego.


Kremowa zupa ze świeżych ogórków

2 serki topione ( miękkie - gouda lub ementaler ) 100 g
2 kostki rosołowe
2 świeże ogórki ( lub jeden duży szklarniowy )
1,5 l wrzątku

Przygotowanie
Serki oraz kostki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody
( roztrzepujemy to trzepaczką w rondelku ) i mocno podgrzewamy.
Wcześniej do Cudu Kuchennego bez sita wrzucamy rozdrobniony w Szefie Kuchni
ogórek lub utarty na tarce z drobnymi oczkami. Na ogórki wylewamy roztopione serki
i zalewamy całość wrzątkiem i zostawiamy na ok. 20 min. Po otwarciu mieszamy
i podajemy groszek ptysiowym lub grzankami - koniecznie opiekane na maśle !
Możemy przygotować wariant pieczarkowy wtedy dodajemy kostki grzybowe

__________________________________________________________________________________________
 

Pulpety dietetyczne cielęco rybne

250 g cielęciny
250g dorsza
1 jajo (białko)
sok cytrynowy
warzywa
sól
pieprz ziołowy
ziele angielski
nać pietruszki
nać selera
1 łyżeczka kaszy manny
włoszczyzna.

Zmielić mięso i rybę, wymieszać w misce z białkiem i kaszą manną formujemy małe pulpety,
wkładamy do cudu i zalewamy wrzątkiem – wywarem z włoszczyzny.
Czas gotowania 25 – 35 min.
Po ugotowaniu podajemy pulpety z sosem i ziemniakami

__________________________________________________________________________________


Kasza z pieczarkami

2 szklanki kaszy jęczmiennej lub gryczanej
300g pieczarek - starte na tarku
1 pora sparzona i posiekana lub papryka czerwona
1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
1 kostka rosołowa
przyprawy.

Wszystkie produkty umieszczamy w cudzie kuchennymi zalewamy wrzątkiem na 45 min.
Po wyjęciu możemy polać to sosem pieczarkowym lub sosem gdańskim.

Jabłka w sosie waniliowym

4 jabłka obrane ( bez gniazda )
1 szklanka mleka
2 łyżki budyniu
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy.

Jabłka gotujemy w Cudzie Kuchennym przez 20 min.
Mleko 100ml mieszamy z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym.
Pozostałą część mleka gotujemy i dodajemy budyń.
Ugotowane jabłka polewamy sosem waniliowym.
Wodę po jabłkach wykorzystać jako kompot lub napój


Ryba Po Grecku

500g filetów lub płatów rybnych ( rozmrożonych )
4 marchewki
1 selera
2 małe pietruszki
1 cebula
sól
pieprz
przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy )

Marchewkę, seler, pietruszkę, zetrzeć na tarce na przykład na Zosi Samosi.
Cebulę drobno pokroić i dusić na oliwie przez 30 min.
Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Do cudu kuchennego ( bez sita ) wypłukanego wrzątkiem wkładamy
surowe filety lub płaty rybne,
do tego dodajemy gorące uduszone warzywa i przyprawy.
Wszystko to przykrywamy i odstawiamy na 40 min.


Ryba W Galarecie

1 filet z morszczuka
wywar jarzynowy
( ugotowane jarzyny: marchew, pietruszka, seler. Cebulę pozostawiamy do dekoracji)
Cytryna w plasterkach
przyprawy w tym vegeta
żelatyna

Filety rybne płuczemy i wkładamy do cudu kuchennego, posypujemy je przyprawami
i zalewamy gotującym wywarem jarzynowym ok. 2,5 litra. Wszystko przykrywamy na 40 min.
Następnie odcedzamy rybę układamy na półmisku i dekorujemy gotowanymi warzywami,
plastrami cytryny i zieloną pietruszką. Pół litra wywaru jarzynowego mieszamy
z 4 łyżeczkami żelatyny ( nie gotujemy ) Przestudzonym wywarem z żelatyną zalewamy
półmisek z rybą i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

UWAGA ! zamiast ryby można przygotować filet z piersi kurczaka w galarecie.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka Z Kalafiora

1 Kalafior
2 średnie ogórki
3 jajka
przyprawy
zioła

Kalafior płuczemy i dzielimy na 4 części po czym umieszczamy w cudzie kuchennym.
Zalewamy go osoloną wrzącą wodą. Po 20 minutach kalafior powinien być już ugotowany
( nie może być zbyt miękki ). Kalafior kroimy na drobne kawałki i umieszczamy
w dużej misce do ciasta. W cudzie kuchennym „ gotujemy ” zalewamy gorącą wodą
jajka na twardo ok. 10 – 15 min. Ugotowane jaja i ogórki kroimy w kostkę
poczym dodajemy do kalafiora. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, przyprawami
i ulubionymi ziołami.


Kasza ( Perłowa Średnia )

Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 45 min.
Potem dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę wegetty,
1 pierś z kurczaka pokrojonego w kostki, 3 – 5 pieczarek, 3 kwiatki kalafiora,
por, marchew, czerwona papryka.

Całość można podawać z sosem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin