Oryginalny francuski winegret.doc

(24 KB) Pobierz
Oryginalny francuski winegret

Oryginalny francuski winegret (w olejniku)

 

·         Szklanka oliwy z oliwek (extra vergine) (D66 miareczka)

·         1/3 szklanki octu winnego

·         obrana i drobno posiekana cebulka szalotka (niekoniecznie)

·         ząbek czosnku rozgnieciony w (D26 mister czosnek), lub drobno posiekany

·         2 łyżeczki francuskiej musztardy KAMIS

·         łyżeczka soli

·         pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (A37 młynek orient express)

 

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w olejniku i kilkakrotnie potrząsamy, aby dobrze się połączyły.

Ten winegret można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Jest doskonały m.in. do zielonej sałaty, surówki z cykorii, sałatki z zielonej fasolki szparagowej, jak również do sałatki z pomidorów lub ogórków i wielu innych.

 

 

 

Grecka sałatka z serem FETA

 

·         Główka zielonej sałaty (najlepiej strzępiastej)

·         Strąk żółtej lub pomarańczowej papryki

·         Surowy obrany ogórek średniej wielkości / lub 4-5 malutkich gruntowych bez obierania

·         4 pomidory

·         15-20 dag fety

·         czerwona cebula

·         pół szklanki oryginalnego francuskiego winegret

·         10-12 czarnych oliwek greckich suszonych (bez pestki)

 

Liście sałaty umyć, osuszyć i palcami porwać na małe kawałki. Resztę składników pokroić: ogórek – w półplasterki, pomidory – na ósemki, cebulę w cienkie talarki (później rozdzielić na pojedyncze pierścienie), paprykę w cienkie krótkie plasterki, ser – w 1-centymetrową kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem polać winegretem, wymieszać i posypać serem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin