napoje.doc

(60 KB) Pobierz
DESERY I NAPOJE

NAPOJE

 

NAPÓJ POMARAŃCZOWY

 

Pojemniki TW: D12 Sito, D37 Candy

Składniki: 500g marchwi, 2 pomarańcze (ze skórką dokładnie umyte) 2 szklanki cukru,

                  1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Marchew gotować do miękkości i dodać pokrojone pomarańcze ze skórką. Gotować razem. Osobno przegotować 4l wody, dodać 2 szklanki cukru i kwasek cytrynowy. Po ugotowani owoce przetrzeć przez sito i połączyć z wodą.

 

  JOGURT

Pojemniki TW: C37 Cud Kuchenny

Składniki: 1l mleka w kartoniku, 4 łyżki mleka granulowanego odtłuszczonego, 4 łyżki cukru,

                   4 łyżki jogurtu naturalnego

 

podane składniki zmiksować i wlać do Cudu K. odstawić na parę godzin. Następnie dodać zmiksowane owoce i cukier do smaku. Rozlać do kubeczków.

 

KOMPOT

Pojemniki TW: C37 Cud Kuchenny

 

Owoce świeże lub mrożone (jabłka pokrojone w ósemki), truskawki, maliny, poziomki w całości, posypać odpowiednią ilością cukru, dodać szczyptę cynamonu, goździki 2 sztuki i zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić. Kompot będzie gotowy po 30 min.

 

HERBATA JAŚMINOWA

 

Pojemniki TW: J14 Nowa Fala Dzbanek 1l

 

Do Dzbanka NF wkładamy 2 torebki herbaty jaśminowej. Dodajemy 2 łyżki stołowe cukru i 0,6L wrzącej wody. Czekamy ok. 3minut aż herbata się zaparzy, dodajemy sok z wyciśniętych 1,5 pomarańczy i 0,5cytryny. Czekamy aż herbata ostygnie, podajemy wraz z kostkami lodu w kubeczkach Nowa Fala dodając listek mięty

 

KOMPOT W DZBANKU NOWA FALA 2L

 

Pojemniki TW: J15 Nowa Fala Dzbanek 2l

 

Do dzbanka NF wkładamy dowolne świeże owoce, dodajemy cukru wg uznania, zalewany gorącą, ale nie gotującą się wodą, przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut. Kompot jest gotowy J

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin