Wykrywanie obecności enzymów - instrukcja.doc

(55 KB) Pobierz
ĆWICZENIE 1

 

 

 

 

 

 

Ćwiczenie 5

 

 

 

Wykrywanie obecności enzymów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prowadzący: mgr inż. Jadwiga ZAWISZA

 

Miejsce ćwiczenia: sala 104


CEL ĆWICZENIA

Celem ćwiczenia jest praktyczne poznanie enzymów z klasy oksydoreduktaz.

PODSTAWY TEORETYCZNE

Oksydoreduktazy katalizują wiele istotnych reakcji komórkowych zwłaszcza dotyczących utleniania biologicznego, które polega na łączeniu się wodoru z tlenem. W komórkach utlenia się jednak nie wodór cząsteczkowy, ale związany przeważnie z koenzymami nikotynamidoadeninowymi, które go pobierają wprost od substratów biologicznych utleniań (glukozy, kwasów tłuszczowych, aminokwasów itp.). Biologiczne utlenianie wodoru polega na przeniesieniu elektronów nie wprost z wodoru na tlen, ale przez wiele biologicznych układów oksydoredukcyjnych.

Przyjmując za kryterium mechanizm działania, enzymy klasy oksydoreduktaz można ująć w cztery grupy:

w                    oksydazy,

w                    oksygenazy,

w                    dehydrogenazy,

w                    hydroperoksydazy.

Oksydazy aktywują atomy tlenu do przyjęcia elektronów oderwanych od utlenianego substratu i katalizują połączenie powstałych jonów tlenkowych z protonami na cząsteczkę H2O lub H2O2. Enzymy te przenoszą wodór bezpośrednio na tlen atmosferyczny. Substratem są często mono- i polifenole. Duże znaczenie praktyczne ma oksydoreduktaza o-difenol:tlen (EC.1.10.3.1.) zwana potocznie oksydazą fenolową. Typową reakcją katalizowaną przez ten enzym jest utlenianie pirokatechiny. Działaniu enzymu ulega również fenol jednowodorotlenowy, przy czym najpierw tworzy się pirokatechina. Oksydaza fenolowa jest metaloproteiną i zawiera miedź, która przyjmuje elektrony od dwufenoli i przekazuje na tlen cząsteczkowy.

Utlenianie pirokatechiny przez oksydazy

 

Oksydaza ksantynowa katalizuje utlenianie ksantyny tlenem powietrza. W wyniku reakcji powstaje kwas moczowy i nadtlenek wodoru. Enzym ten katalizuje też utlenianie aldehydów do kwasów organicznych. Reakcja zachodzi także w obecności innych niż tlen akceptorów wodoru. Jeżeli jako akceptora wodoru użyje się błękitu metylenowego, to barwa niebieska zanika, gdyż błękit metylenowy redukuje się do bieli błekitu.

Oksygenazy katalizują proces wbudowywania O2 w czasteczkę. Wyróżnia się oksygenazy właściwe i hydroksylujące.

Dehydrogenazy katalizują odrywanie atomów wodoru od utlenianego substratu i przenoszą je na inne enzymy czy związki pośrednie, a nie maja zdolności przenoszenia elektronów bezpośrednio na tlen. Różnią się one rodzajem koenzymów, które są właściwymi chwytnikami atomów wodoru.

Hydroperoksydazy obejmują dwie podgrupy enzymów, tj. peroksydazy (przeważają w tkankach roślinnych) i katalazy (w tkankach zwierzęcych). Reprezentują one białka zawierające żelazoporfirynę. Reakcje katalizowane przez hydroksydazy przedstawia schemat:

 

 

Peroksydaza jest enzymem bardzo rozpowszechnionym w roślinach. Jej działanie związane jest z obecnością nadtlenku wodoru. Nadtlenek wodoru nie jest rozkładany z wydzieleniem tlenu, lecz wykorzystywany przez enzym w reakcjach utleniania substratów (np. fenoli):

 



H2O2 + fenole                             2H2O + chinony

 

Peroksydaza jest mało wrażliwa na wysoką temperaturę i jeszcze w 100OC częściowo zachowuje swoją aktywność. Oksydazy o wiele szybciej niż peroksydazy tracą swoją aktywność w podwyższonej temperaturze.

Katalazy obecne we wszystkich organizmach tlenowych, katalizują rozpad H2O2 według równania:

 



2H2O2                                          2H2O + O2

 

Katalazy charakteryzują się dużą aktywnością. Inhibitorami katalazy są między innymi jony CN- i S-2.

 

WYKONANIE ĆWICZENIA

Zadanie 1. Wykrywanie oksydaz w ziemniaku

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety

Materiał i odczynniki:

w        wyciąg ziemniaczany,

w        1% roztwór fenolu,

w        1% roztwór pirokatechiny,

w        1% roztwór pirogalolu,

w        1% roztwór NaCN.

 

Wykonanie ćwiczenia:

 

Sporządzenie wyciągu ziemniaczanego:

Umyty i obrany ziemniak należy utrzeć na tarce. Miazgę włożyć do płóciennego woreczka i zanurzyć w zlewce z około 200 ml wody. Zawartość zlewki łagodnie wymieszać. W ten sposób uzyskuje się ekstrakt wodny zawierający enzymy i skrobię. Jak skrobia opadnie na dno zlewki, należy zdekantować ciecz nadosadową i używać do doświadczeń.

Przygotować trzy probówki, wlać do nich po 5 ml wyciągu ziemniaczanego. Do pierwszej probówki dodać 10 kropli 1% fenolu, do drugiej 10 kropli 1% pirokatechiny, do trzeciej 10 kropli 1% pirogalolu. Zawartość probówek wymieszać i obserwować zmiany zabarwienia. Zanotować nasilenie barwy w probówkach zawierających poszczególne fenole oraz czas po jakim pojawia się zabarwienie.

Wykonać analogiczne ćwiczenie po dodaniu kropli 1% roztworu NaCN.

 

Zadanie 2. Wykrywanie peroksydaz w ziemniaku

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety

 

Materiał i odczynniki

w        wyciąg ziemniaczany,

w        1% roztwór fenolu,

w        1% roztwór pirokatechiny,

w        1% roztwór pirogalolu,

w        3% roztwór H2O2,

w        4% roztwór benzydyny

 

Wykonanie ćwiczenia:

 

2a. Próba z fenolami:

Przygotować trzy probówki, wlać do nich po 5 ml wyciągu ziemniaczanego przygotowanego w zadaniu 1. Do pierwszej probówki dodać 10 kropli 1% fenolu, do drugiej 10 kropli 1% pirokatechiny, do trzeciej 10 kropli 1% pirogalolu, a następnie do każdej probówki wprowadzić dodatkowo po 10 kropli 3% roztworu H2O2. Zawartość probówek wymieszać i obserwować zmiany zabarwienia. Zanotować nasilenie barwy w probówkach zawierających poszczególne fenole oraz czas po jakim pojawia się zabarwienie.

2b. Próba benzydynowa:

Do 5 ml wyciągu ziemniaczanego przygotowanego w zadaniu 1 dodać kroplę 4% roztworu benzydyny i kilka kropli H2O2. Zanotować spostrzeżenia.

 

Zadanie 3. Wykrywanie peroksydaz w chrzanie

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety

 

Materiał i odczynniki

w        wyciąg wodny z korzenia chrzanu,

w        chrzan tarty (kupny),

w        4% roztwór benzydyny

w        3% roztwór H2O2,

w        1% roztwór pirokatechiny,

w        1% roztwór pirogalolu,

w        etanol

Wykonanie ćwiczenia:

 

Sporządzenie ekstraktu wodnego z korzenia chrzanu:

Kawałki korzenia ekstrahować kilkakrotnie etanolem i wysuszyć w temp. 37OC. Przez ekstrakcję wodą suchej pozostałości uzyskuje się roztwór peroksydazy, nie zawierający oksydaz. Po ekstrakcji etanolem korzeń chrzanu utrzeć na tarce i dodać około 100 ml wody, wymieszać i pozostawić do odstania, a następnie zdekantować roztwór znad osadu.

 

3a. Próba benzydynowa:

Do 3 ml wyciągu wodnego chrzanu dodać kroplę 4% roztworu benzydyny i kilka kropli 3% H2O2. Analogicznie wykonać próbę dla kupnego chrzanu tartego. Zanotować spostrzeżenia i wnioski.

3b. Próba z fenolami:

Do dwóch probówek wprowadzić po 3 ml wyciągu wodnego z korzenia chrzanu. Do jednej dodać 10 kropli 1% pirokatechiny, do drugiej 10 kropli 1% pirogalolu, a nastepnie dodac do obu po 10 kropli 3% H2O2. Zanotować spostrzeżenia.

 

Zadanie 4. Porównanie wrażliwości oksydaz i peroksydaz na temperaturę

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety,

w        łaźnia wodna 70OC

 

Materiał i odczynniki:

w        wyciąg ziemniaczany,

w        1% roztwór pirokatechiny,

w        3% roztwór H2O2.

 

Wykonanie ćwiczenia:

 

Do dwóch probówek odmierzyć po 5 ml wyciągu ziemniaczanego przygotowanego w zadaniu 1. Ogrzewać probówki na łaźni wodnej w temperaturze 70OC przez 10 minut. Do jednej dodać 10 kropli 1% roztworu pirokatechiny, a do drugiej 10 kropli 1% roztworu pirokatechiny i 10 kropli 3% roztworu H2O2. Zanotować wyniki.

 

Zadanie 5. Wykrywanie katalazy w ziemniakach i chrzanie

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety,

w        łaźnia lodowa.

 

Materiał i odczynniki:

w        wyciąg wodny z korzenia chrzanu,

w        wyciąg ziemniaczany,

w        3% roztwór H2O2,

w        1% roztwór NaCN,

 

Wykonanie ćwiczenia:

 

5a. Do probówki wprowadzić 2 ml wyciągu ziemniaczanego, do drugiej 2 ml wyciągu z chrzanu i dodać kilka kropli 3% H2O2. Pod działaniem katalazy następuje obfite wydzielanie tlenu.

5b. Powtórzyć ćwiczenie po:

w        uprzednim ogrzaniu wyciągów enzymatycznych do wrzenia,

w        uprzednim wstawieniu probówek do łaźni lodowej na 15 minut,

w        dodaniu do wyciągów 1 kropli roztworu NaCN.

 

Zadanie 6. Wykrywanie oksydazy ksantynowej w mleku

 

Sprzęt:

w        statyw z probówkami,

w        pipety,

w        łaźnia wodna 40OC,

w        zlewka o poj. 250 ml.

 

Materiał i odczynniki:

w        mleko świeże,

w        mleko przegotowane,

w        0,5% roztwór aldehydu mrówkowego

w        0,02% roztwór błękitu metylenowego,

w        ciekła parafina

 

Wykonanie ćwiczenia:

 

Do trzech numerowanych probówek odmierzyć podane w tabelce ilości mleka (enzym), aldehydu mrówkowego (substrat) oraz błękitu metylenowego (akceptor wodoru). Do probówki 3 (kontrolna) zamiast mleka świeżego należy dodać mleko przegotowane. Do wszystkich probówek dodać 1 ml płynnej parafiny celem zabezpieczenia prób przed tlenem powietrza. Probówki wstawić do łaźni wodnej o temperaturze 40OC. Zanotować czas potrzebny do odbarwienia lub osłabienia barwy w próbach.

 

Numer

próby

Mleko

ml

Woda

ml

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin