rozporzadzenie.pdf

(1363 KB) Pobierz
D2004188.pdf
Dziennik Ustaw Nr 188
— 13370 —
Poz. 1945
1945
ROZPORZÑDZENIE MINISTRA GOSPODARKI I PRACY 1)
z dnia 19 sierpnia 2004 r.
w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których sà Êwiadczone us∏ugi hotelarskie
Na podstawie art. 45 ustawy z dnia 29 sierpnia
1997 r. o us∏ugach turystycznych (Dz. U. z 2001 r.
Nr 55, poz. 578, z póên. zm. 2) ) zarzàdza si´, co nast´-
puje:
4) domów wycieczkowych — okreÊla za∏àcznik nr 4
do rozporzàdzenia;
5) schronisk m∏odzie˝owych — okreÊla za∏àcznik nr 5
do rozporzàdzenia;
§ 1. Rozporzàdzenie okreÊla:
6) schronisk — okreÊla za∏àcznik nr 6 do rozporzàdze-
nia.
1) wymagania dla poszczególnych rodzajów i katego-
rii obiektów hotelarskich co do wyposa˝enia oraz
zakresu Êwiadczonych us∏ug, w tym us∏ug gastro-
nomicznych;
3. Minimalne wymagania co do wyposa˝enia in-
nych obiektów, Êwiadczàcych us∏ugi hotelarskie,
o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3 ustawy z dnia
29 sierpnia 1997 r. o us∏ugach turystycznych, okreÊla
za∏àcznik nr 7 do rozporzàdzenia.
2) minimalne wymagania co do wyposa˝enia innych
obiektów, w których sà Êwiadczone us∏ugi hotelar-
skie;
3) warunki dopuszczenia odst´pstw od wymagaƒ,
o których mowa w pkt 1;
4) sposób dokumentowania spe∏nienia wymagaƒ bu-
dowlanych, przeciwpo˝arowych i sanitarnych;
4. Minimalne wymagania co do wyposa˝enia w za-
kresie dostosowania obiektów hotelarskich do potrzeb
osób niepe∏nosprawnych okreÊla za∏àcznik nr 8 do roz-
porzàdzenia.
5) szczegó∏owe zasady i tryb zaliczania obiektów ho-
telarskich do poszczególnych rodzajów i kategorii;
6) tryb sprawowania kontroli nad przestrzeganiem
w poszczególnych obiektach wymagaƒ co do wy-
posa˝enia i Êwiadczenia us∏ug odpowiadajàcych
rodzajowi i kategorii obiektu;
§ 3. 1. Dopuszcza si´ odst´pstwa od wymagaƒ co
do wyposa˝enia i zakresu Êwiadczonych us∏ug dla
obiektów hotelarskich, z zastrze˝eniem ust. 2, wpisa-
nych do rejestru zabytków lub wykazu zabytków archi-
tektury i budownictwa oraz obiektów, których charak-
ter zabytkowy jest oczywisty, je˝eli spe∏nione zostanà
nast´pujàce warunki:
7) sposób prowadzenia ewidencji obiektów hotelar-
skich oraz innych obiektów, w których sà Êwiad-
czone us∏ugi hotelarskie.
1) przedsi´biorca ubiegajàcy si´ o zaszeregowanie
obiektu hotelarskiego do okreÊlonego rodzaju
i nadanie kategorii przedstawi opini´ wojewódz-
kiego konserwatora zabytków stwierdzajàcà, ˝e
spe∏nienie wymagaƒ bez naruszenia zabytkowego
charakteru obiektu nie jest mo˝liwe;
§ 2. 1. Ustala si´ wymagania co do wyposa˝enia
oraz zakresu Êwiadczonych us∏ug, w tym us∏ug gastro-
nomicznych, dla poszczególnych rodzajów i kategorii
obiektów hotelarskich.
2) odst´pstwo w niewielkim stopniu obni˝a spe∏nia-
nie wymagaƒ okreÊlonych dla danego rodzaju
i kategorii obiektu hotelarskiego, a jest zrekom-
pensowane spe∏nieniem w wy˝szym stopniu in-
nych wymagaƒ;
2. Wymagania, o których mowa w ust. 1, z zastrze-
˝eniem ust. 4, dla:
1) hoteli i moteli — okreÊla za∏àcznik nr 1 do rozpo-
rzàdzenia;
3) w materia∏ach informacyjnych dotyczàcych obiek-
tu hotelarskiego zostanie zamieszczona informa-
cja o zabytkowym charakterze obiektu i zwiàza-
nych z tym odst´pstwach od wymagaƒ co do wy-
posa˝enia i zakresu Êwiadczonych us∏ug.
2) pensjonatów — okreÊla za∏àcznik nr 2 do rozporzà-
dzenia;
3) kempingów (campingów), pól biwakowych —
okreÊla za∏àcznik nr 3 do rozporzàdzenia;
2. Dopuszcza si´ odst´pstwa od wymagaƒ co do
wyposa˝enia i zakresu Êwiadczonych us∏ug dla pól bi-
wakowych zlokalizowanych na terenie gospodarstw
rolnych, pod warunkiem zapewnienia mo˝liwoÊci ko-
rzystania z wody do picia i urzàdzeƒ sanitarnych.
———————
1) Minister Gospodarki i Pracy kieruje dzia∏em administracji
rzàdowej — turystyka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozpo-
rzàdzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca
2004 r. w sprawie szczegó∏owego zakresu dzia∏ania Mini-
stra Gospodarki i Pracy (Dz. U. Nr 134, poz. 1428).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zosta∏y
og∏oszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 i Nr 203,
poz. 1966 oraz z 2004 r. Nr 62, poz. 576, Nr 96, poz. 959
i Nr 173, poz. 1808.
§ 4. 1. Spe∏nianie w obiektach hotelarskich wyma-
gaƒ okreÊlonych w art. 35 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
29 sierpnia 1997 r. o us∏ugach turystycznych doku-
mentuje si´ w zakresie wymagaƒ:
27951478.002.png
Dziennik Ustaw Nr 188
— 13371 —
Poz. 1945
1) budowlanych:
a) decyzjà o pozwoleniu na budow´ wraz z po-
twierdzonym zawiadomieniem w∏aÊciwego or-
ganu o przystàpieniu do u˝ytkowania obiektu
lub decyzjà o pozwoleniu na u˝ytkowanie obiek-
tu, lub decyzjà o pozwoleniu na zmian´ sposobu
u˝ytkowania obiektu, a w przypadku obiektów
wzniesionych przed dniem 1 kwietnia 1995 r.,
które utraci∏y wymienione dokumenty — opinià
rzeczoznawcy budowlanego stwierdzajàcà bez-
pieczeƒstwo u˝ytkowania obiektu oraz
b) dla wszystkich obiektów — ksià˝kà obiektu
z wpisami potwierdzajàcymi przeprowadzenie
okresowych kontroli wymaganych ustawà
z dnia 7 lipca 1994 r. — Prawo budowlane
(Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z póên.
zm. 3) ), przedstawionà do wglàdu organowi do-
konujàcemu kontroli lub oceny obiektu;
5) wskazanie osoby upowa˝nionej do reprezentowa-
nia wnioskodawcy w post´powaniu o ustalenie
rodzaju i nadanie kategorii;
6) wskazanie zaszeregowania do okreÊlonego rodza-
ju i kategorii, o które wyst´puje wnioskodawca.
3. Do wniosku za∏àcza si´:
1) dokumenty potwierdzajàce spe∏nienie wymagaƒ
budowlanych, przeciwpo˝arowych i sanitarnych,
o których mowa w § 4;
2) zaÊwiadczenie o numerze identyfikacyjnym
REGON przedsi´biorcy, wydane przez w∏aÊciwy
urzàd statystyczny, a tak˝e odpis z Krajowego Re-
jestru Sàdowego albo zaÊwiadczenie o wpisie do
ewidencji dzia∏alnoÊci gospodarczej;
3) dowód wniesienia op∏aty za dokonanie oceny
spe∏niania przez obiekt hotelarski wymagaƒ, o któ-
rych mowa w § 2.
2) przeciwpo˝arowych — opinià w∏aÊciwej miejsco-
wo komendy powiatowej (miejskiej) Paƒstwowej
Stra˝y Po˝arnej, a w przypadku kontroli obiektu za
równorz´dny opinii uznaje si´ protokó∏ okresowej
kontroli Paƒstwowej Stra˝y Po˝arnej;
4. Wojewoda mo˝e ustaliç wzór ankiety, stanowià-
cej za∏àcznik do wniosku, stwierdzajàcej stopieƒ spe∏-
nienia przez obiekt hotelarski wymagaƒ dla rodzaju
i kategorii, o które ubiega si´ wnioskodawca. W takim
przypadku opis obiektu, o którym mowa w ust. 2 pkt 4,
we wniosku nie jest wymagany.
3) sanitarnych — opinià w∏aÊciwego miejscowo paƒ-
stwowego powiatowego inspektora sanitarnego,
a w przypadku kontroli obiektu za równorz´dny
opinii uznaje si´ protokó∏ okresowej kontroli Paƒ-
stwowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 6. 1. Przed wydaniem decyzji o zaszeregowaniu
do rodzaju oraz nadaniu kategorii obiekt hotelarski
podlega ocenie co do spe∏nienia wymagaƒ, o których
mowa w § 2—4.
2. Organ prowadzàcy ewidencj´ innych obiektów,
w których sà Êwiadczone us∏ugi hotelarskie, mo˝e,
w razie wàtpliwoÊci co do spe∏nienia wymagaƒ bu-
dowlanych, przeciwpo˝arowych i sanitarnych, we-
zwaç osob´ Êwiadczàcà us∏ugi hotelarskie w tym
obiekcie do udokumentowania spe∏nienia tych wyma-
gaƒ w sposób okreÊlony w ust. 1.
2. Wojewoda mo˝e powo∏aç zespó∏ oceniajàcy.
W sk∏ad zespo∏u mogà byç powo∏ani:
1) przedstawiciele wojewody;
2) osoby posiadajàce kwalifikacje zawodowe i prak-
tyk´ w Êwiadczeniu us∏ug hotelarskich lub tury-
stycznych, wskazane przez jednostki samorzàdu
gospodarczego i stowarzyszenia dzia∏ajàce w za-
kresie turystyki i hotelarstwa;
§ 5. 1. Zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do
okreÊlonego rodzaju, z zastrze˝eniem § 7, oraz nada-
nie kategorii nast´puje na wniosek przedsi´biorcy po-
dejmujàcego Êwiadczenie us∏ug hotelarskich w obiek-
cie hotelarskim.
3) przedstawiciele Paƒstwowej Stra˝y Po˝arnej, Paƒ-
stwowej Inspekcji Sanitarnej, administracji archi-
tektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego
oraz innych jednostek.
2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, powinien za-
wieraç:
1) nazw´ i siedzib´ lub nazwisko i imi´ oraz adres
przedsi´biorcy Êwiadczàcego us∏ugi hotelarskie
w obiekcie obj´tym wnioskiem;
§ 7. W sprawach o zaszeregowanie obiektu hote-
larskiego do rodzaju pole biwakowe stosuje si´ odpo-
wiednio przepisy § 5 ust. 1—3 i § 6 ust. 1.
2) nazw´ obiektu, je˝eli us∏ugi b´dà Êwiadczone
z u˝yciem nazwy w∏asnej obiektu;
§ 8. 1. Organy uprawnione do kontroli obiektów
w zakresie spe∏niania wymagaƒ co do wyposa˝enia
i Êwiadczonych us∏ug dokonujà kontroli w ka˝dym
czasie:
3) okreÊlenie po∏o˝enia obiektu, wraz z podaniem je-
go adresu;
4) opis obiektu potwierdzajàcy stopieƒ spe∏nienia
przez ten obiekt wymagaƒ dla rodzaju i kategorii,
o które wyst´puje wnioskodawca;
1) z urz´du — je˝eli jest to uzasadnione informacjami
o zmianie warunków dzia∏ania lub naruszenia wy-
magaƒ;
2) na wniosek przedsi´biorcy, stowarzyszenia dzia∏a-
jàcego w zakresie turystyki i hotelarstwa lub sto-
warzyszenia reprezentujàcego interesy konsu-
mentów.
———————
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zosta∏y
og∏oszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 6, poz. 41, Nr 92, poz. 881,
Nr 93, poz. 888 i Nr 96, poz. 959.
27951478.003.png
Dziennik Ustaw Nr 188
— 13372 —
Poz. 1945
2. Wojewoda dokonuje z urz´du okresowych kon-
troli obiektów hotelarskich w zakresie spe∏niania wy-
magaƒ co do wyposa˝enia i Êwiadczonych us∏ug nie
rzadziej ni˝ co trzy lata.
§ 12. 1. Ewidencja obiektów hotelarskich oraz in-
nych obiektów, w których sà Êwiadczone us∏ugi hote-
larskie, jest prowadzona w formie kartoteki sk∏adajà-
cej si´ z kart ewidencyjnych obiektów, oddzielnie dla
ka˝dego rodzaju obiektu.
§ 9. 1. Kontroli, o której mowa w § 8, dokonuje
osoba legitymujàca si´ pisemnym upowa˝nieniem or-
ganu uprawnionego do kontroli.
2. Podstawà za∏o˝enia karty ewidencyjnej obiektu
jest:
2. Wykonywanie czynnoÊci kontrolnych powinno
odbywaç si´ w obecnoÊci kierownika kontrolowanego
obiektu lub osoby upowa˝nionej do zast´powania go,
z zastrze˝eniem ust. 3.
1) przyrzeczenie zaszeregowania obiektu hotelarskie-
go do odpowiedniego rodzaju i kategorii, zwane
dalej „promesà”;
2) decyzja w sprawie zaszeregowania obiektu hote-
larskiego do okreÊlonego rodzaju i nadania kate-
gorii,
3. W przypadku nieobecnoÊci kierownika lub oso-
by upowa˝nionej do zast´powania go mo˝na wykony-
waç wy∏àcznie te czynnoÊci kontrolne, o których termi-
nie przeprowadzenia uprzednio powiadomiono kie-
rownika obiektu.
3) zg∏oszenie innego obiektu, w którym sà Êwiadczo-
ne us∏ugi hotelarskie.
3. Przedsi´biorca zg∏aszajàcy do ewidencji inny
obiekt, w którym sà Êwiadczone us∏ugi hotelarskie,
jest obowiàzany do∏àczyç zaÊwiadczenie o numerze
identyfikacyjnym REGON, wydane przez w∏aÊciwy
urzàd statystyczny, a tak˝e odpis z Krajowego Rejestru
Sàdowego albo zaÊwiadczenie o wpisie do ewidencji
dzia∏alnoÊci gospodarczej.
4. Z przebiegu kontroli sporzàdza si´ protokó∏. Pro-
tokó∏ podpisuje osoba kontrolujàca oraz kierownik
obiektu lub osoba zast´pujàca go, które mogà zg∏osiç
do protoko∏u swoje uwagi.
5. Organ kontrolujàcy przekazuje odpis protoko∏u
organowi prowadzàcemu ewidencj´ obiektu.
4. Za∏o˝enie karty ewidencyjnej obiektu wpisuje
si´ do wykazu kart ewidencyjnych, opatrujàc wpis da-
tà i podpisem osoby uprawnionej do prowadzenia
ewidencji.
6. Je˝eli wyniki przeprowadzonej kontroli obiektu
hotelarskiego wskazujà na to, ˝e zachodzà przes∏anki
zmiany rodzaju, do którego obiekt zosta∏ zaszerego-
wany, lub obni˝enia nadanej mu kategorii, wojewoda
dokonuje ponownej oceny obiektu.
§ 13. 1. Ewidencja jest jawna w cz´Êci obj´tej wpi-
sem do kart ewidencyjnych obiektów.
7. Wojewoda mo˝e odstàpiç od ponownej oceny
obiektu, o której mowa w ust. 6, je˝eli przedsi´biorca
wyrazi∏ zgod´ na zmian´ rodzaju, do którego obiekt
zosta∏ zaszeregowany, lub obni˝enie nadanej mu kate-
gorii.
2. Karty ewidencyjne obiektów mogà byç udost´p-
niane do wglàdu w obecnoÊci osoby uprawnionej do
prowadzenia ewidencji.
§ 14. 1. Dokumenty, o których mowa w § 12 ust. 2,
stanowiàce podstaw´ wpisu, powinny byç przecho-
wywane ∏àcznie z kartami ewidencyjnymi.
§ 10. 1. Nie uwa˝a si´ za spe∏nione wymagaƒ,
o których mowa w § 2, w odniesieniu do elementów
wyposa˝enia niesprawnych, uszkodzonych, niedo-
st´pnych lub nadmiernie zu˝ytych, a tak˝e w odniesie-
niu do us∏ug, których uzyskanie w chwili kontroli lub
oceny nie jest mo˝liwe.
2. Kartoteka ewidencyjna ani poszczególne karty
nie mogà byç wynoszone poza miejsce ich przecho-
wywania.
2. W przypadku stwierdzenia uchybieƒ, o których
mowa w ust. 1, organ upowa˝niony do kontroli obiek-
tu mo˝e wydaç przedsi´biorcy zalecenia pokontrolne,
z okreÊleniem terminu ich wykonania nieprzekraczajà-
cego trzech miesi´cy, pod rygorem wszcz´cia post´-
powania w sprawie zmiany zaszeregowania obiektu
do rodzaju i kategorii albo wszcz´cia post´powania
w sprawie uchylenia zaszeregowania obiektu do ro-
dzaju i kategorii.
§ 15. 1. Ka˝dy wpis do karty ewidencyjnej obiektu
oznacza si´ numerem wynikajàcym z kolejnoÊci wpi-
sów oraz zaopatruje w dat´ dokonania wpisu i podpis
osoby uprawnionej do prowadzenia ewidencji.
2. W treÊci wpisu mo˝na powo∏aç si´ na dokument
z∏o˝ony do ewidencji obiektu. Powo∏ane dokumenty
uwa˝a si´ wówczas za obj´te treÊcià wpisu.
3. Wpis w karcie obiektu nie mo˝e byç wymazywa-
ny albo w inny sposób usuwany.
§ 11. Po przeprowadzeniu pierwszej kontroli obiek-
tu hotelarskiego, o którym mowa w art. 50 ust. 1 usta-
wy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o us∏ugach turystycznych,
wojewoda wydaje decyzj´ potwierdzajàcà zaszerego-
wanie obiektu, zmieniajàcà zaszeregowanie lub uchy-
lajàcà zaszeregowanie do dotychczasowego rodzaju
i kategorii.
4. Poprawek we wpisie mo˝na dokonywaç wy∏àcz-
nie w taki sposób, aby wyrazy poprawione by∏y czy-
telne.
5. O dokonywanych poprawkach osoba uprawnio-
na do prowadzenia ewidencji sporzàdza na koƒcu wpi-
27951478.004.png
Dziennik Ustaw Nr 188
— 13373 —
Poz. 1945
su adnotacj´ o treÊci poprawki i jej podstawie, ze
wskazaniem miejsca dokonanej poprawki, oraz opa-
truje adnotacj´ datà i podpisem.
powodujàcych przejÊciowo wstrzymanie lub istotne
ograniczenie zakresu Êwiadczonych us∏ug. Informacji
tych nie uwa˝a si´ za zg∏oszenie, o którym mowa
w ust. 1.
§ 16. 1. Karta ewidencyjna obiektu hotelarskiego
zawiera:
§ 18. Organ prowadzàcy ewidencj´ dokonuje
z urz´du wykreÊlenia obiektu z ewidencji, je˝eli:
1) okreÊlenie przedsi´biorcy Êwiadczàcego us∏ugi ho-
telarskie;
1) przedsi´biorca zaprzesta∏ na okres d∏u˝szy ni˝
1 rok Êwiadczenia us∏ug hotelarskich;
2) nazw´ i adres obiektu;
2) przedsi´biorcà Êwiadczàcym us∏ugi hotelarskie
w obiekcie by∏a jednostka organizacyjna, która
uleg∏a likwidacji;
3) okreÊlenie rodzaju i kategorii obiektu;
4) informacj´ o sta∏ym lub sezonowym charakterze
Êwiadczonych us∏ug, wraz z podaniem czasu trwa-
nia sezonu;
3) przedsi´biorca zmar∏, a jego nast´pcy prawni nie
zg∏osili zamiaru Êwiadczenia us∏ug hotelarskich
w obiekcie;
5) opis obiektu zawierajàcy informacje o liczbie miejsc
noclegowych, zakresie Êwiadczonych us∏ug, po∏o-
˝eniu obiektu;
4) obiekt przesta∏ spe∏niaç wymagania sanitarne lub
przeciwpo˝arowe lub inne, okreÊlone odr´bnymi
przepisami;
6) informacje o promesach, decyzjach dotyczàcych
rodzaju i kategorii obiektu oraz o dopuszczonych
odst´pstwach od wymagaƒ co do wyposa˝enia
i zakresu Êwiadczonych us∏ug;
5) przedsi´biorca uzyska∏ decyzj´ o zaszeregowaniu
obiektu wpisanego do ewidencji prowadzonej
przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) do ro-
dzaju i nadaniu kategorii podlegajàcym wpisaniu
do ewidencji prowadzonej przez wojewod´;
7) informacje o przeprowadzonej kontroli i ponownej
ocenie spe∏niania wymagaƒ dla rodzaju i kategorii
obiektu.
6) przedsi´biorca nie rozpoczà∏ Êwiadczenia us∏ug
hotelarskich po up∏ywie wa˝noÊci promesy.
2. Karta ewidencyjna innego obiektu, w którym sà
Êwiadczone us∏ugi hotelarskie, zawiera informacje
okreÊlone w ust. 1 pkt 1, 2 i 4 oraz informacj´ o liczbie
miejsc noclegowych.
§ 19. Zaszeregowania obiektów hotelarskich doko-
nane na podstawie rozporzàdzenia Prezesa Rady Mini-
strów z dnia 29 stycznia 1999 r. w sprawie obiektów
hotelarskich i innych obiektów, w których sà Êwiad-
czone us∏ugi hotelarskie (Dz. U. Nr 10, poz. 87) lub roz-
porzàdzenia Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca
2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych
obiektów, w których sà Êwiadczone us∏ugi hotelarskie
(Dz. U. Nr 66, poz. 665 oraz z 2002 r. Nr 142,
poz. 1190) zachowujà wa˝noÊç.
3. Karta ewidencyjna obiektu hotelarskiego, w sto-
sunku do którego przedsi´biorca uzyska∏ promes´, za-
wiera informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1—3 i 6.
§ 17. 1. Przedsi´biorca Êwiadczàcy us∏ugi hotelar-
skie zg∏asza do ewidencji informacje o:
1) zaprzestaniu Êwiadczenia us∏ug hotelarskich;
§ 20. Rozporzàdzenie wchodzi w ˝ycie z dniem
og∏oszenia. 4)
2) uzyskaniu decyzji o zaszeregowaniu obiektu wpi-
sanego do ewidencji prowadzonej przez wójta
(burmistrza, prezydenta miasta) do rodzaju i nada-
niu kategorii podlegajàcym wpisaniu do ewidencji
prowadzonej przez wojewod´;
Minister Gospodarki i Pracy: J. Hausner
———————
4) Niniejsze rozporzàdzenie by∏o poprzedzone rozporzàdze-
niem Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r.
w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w któ-
rych sà Êwiadczone us∏ugi hotelarskie (Dz. U. Nr 66,
poz. 665 oraz z 2002 r. Nr 142, poz. 1190), które utraci∏o
moc na podstawie art. 5 ustawy z dnia 5 marca 2004 r.
o zmianie ustawy o us∏ugach turystycznych oraz o zmianie
ustawy — Kodeks wykroczeƒ (Dz. U. Nr 62, poz. 576).
3) zmianie dzia∏alnoÊci sezonowej na sta∏à lub sta∏ej
na sezonowà;
4) zmianie liczby miejsc noclegowych.
2. Przedsi´biorca Êwiadczàcy us∏ugi hotelarskie in-
formuje organ prowadzàcy ewidencj´ o zdarzeniach
27951478.005.png
Dziennik Ustaw Nr 188
— 13374 —
Poz. 1945
Za∏àczniki do rozporzàdzenia Ministra Gospodarki
i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. (poz. 1945)
Za∏àcznik nr 1
WYMAGANIA CO DO WYPOSA˚ENIA ORAZ ZAKRESU ÂWIADCZONYCH US¸UG,
W TYM US¸UG GASTRONOMICZNYCH, DLA HOTELI I MOTELI
27951478.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin