Osobowość gościa hotelowego.pdf

(65 KB) Pobierz
114227899 UNPDF
Osobowość gościa hotelowego.
W hotelu (zwłaszcza w recepcji) oraz w obsłudze gastronomicznej mamy okazję
do kontaktu z bardzo różnymi ludźmi. W hotelu spotykamy:
zwykłych i przeciętnych ludzi
wybitne jednostki
naukowców
polityków
artystów i aktorów
przedstawicieli rożnych zawodów, narodowości, wyznań
przedstawicieli różnych organizacji
uczestników narad, szkoleń, konferencji, uroczystości
gości indywidualnych
grupy turystyczne
stali goście
Każdy gość ma swoje preferencje, przyzwyczajenia, nawyki i uprzedzenia. Goście
będą się różnili temperamentem oraz różną reakcją na te same zjawiska. Spotkamy gości:
nieśmiałych, spokojnych i opanowanych
nadwrażliwych, nerwowych i drażliwych
entuzjastów, ze wszystkiego zadowolonych
wiecznie niezadowolonych (trudno im dogodzić)
hałaśliwych
wywołujących konflikty
nie znających ani języka polskiego ani polskich zwyczajów i obyczajów
zmęczonych i poddenerwowanych
Dlatego też w niektórych hotelach prowadzone są:
kartoteki stałych gości
listy osób wymagających szczególnej troski
indeksy osób niepożądanych (np. narażających hotel na straty, zakłócających spokój),
którym z zasady odmawia się zakwaterowania.
Należy zatem pamiętać, że gość od hotelu oczekuje:
stałej gotowości do świadczenia usług
poziomu usług
standardu wyposażenia
sprawności funkcjonowania urządzeń
ładu i porządku
kultury obsługi
renomy obiektu
odpowiedniej ceny.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin