Kultura osobista pracowników.pdf

(83 KB) Pobierz
114221675 UNPDF
Kultura osobista pracowników
Kultura obsługi
Dobre obyczaje
Estetyka
Podczas zajęć dotyczących etyki zawodu hotelarza podkreślaliśmy sprawy
związane z poziomem obsługi, kultury obsługi i kompetencji pracowników. U podstaw tej
problematyki leżą:
poziom kultury osobistej pracowników
zrozumienie charakteru usług hotelarskich
stosunek do gościa (szacunek, ton głosu, poprawne odnoszenie się, rzeczowe załatwienie
sprawy itp.)
asertywność i umiejętność jej stosowania
prezencja, ubiór i wygląd zewnętrzny (uczesanie, czystość, u pań delikatny makijaż oraz
mała ilość biżuterii)
sposób bycia
poszanowanie dobrych obyczajów
kultura pracy i poczucie taktu
estetyka, czystość i porządek na stanowiskach pracy oraz na terenie obiektu
umiejętność rozmowy, wyczucie sytuacji, unikanie konfliktów (a gdy powstaną –
umiejętność ich rozwiązywania
poprawność językowa
cicha praca zwłaszcza w kontaktach między sobą (innymi pracownikami)
przestrzeganie form grzecznościowych
widoczna dyscyplina załogi
WAŻNE !
Gość musi mieć świadomość, że jest punktem zainteresowania, jednak nie może czuć się
skrępowany. Każdy gość powinien być traktowany jak VIP (bardzo ważna osoba). Nigdy nie
może być traktowany jako osoba przeszkadzająca w pracy. Gość musi mieć zaufanie do hotelu
i jego pracowników.
W codziennej pracy hotelu istotna jest również:
staranność i poprawność korespondencji oraz bezwzględne przestrzeganie tajemnicy
korespondencji
estetyka oraz poprawność językowa i redakcyjna (szczególnie w informacjach, drukach,
napisach, reklamach itp.)
nie dopuszcza się wywieszek ręcznie pisanych
sprawność techniczna obiektu, urządzeń i wyposażenia.
Kultura osobista – to zestaw cech, umiejętności oraz zachowań. Decyduje o poziomie obsługi,
atmosferze pobytu i renomie hotelu.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
Podstawowe elementy składające się na kulturę osobistą:
czystość i porządek
poczucie estetyki
postawa etyczno – moralna
postawa i odpowiednie zachowanie na stanowisku pracy
nienaganny wygląd
życzliwy uśmiech
prawidłowa ocena sytuacji
konsekwentne postępowanie
sposób prowadzenia rozmowy z gościem
wzajemne odnoszenie się pracowników do siebie
opanowanie i stosowanie zwrotów grzecznościowych
panowanie nad odruchami i mimiką
sumienność
Zachowania szczególnie denerwujące u obsługi z punktu widzenia gościa hotelowego:
przesadny makijaż
nadmiar ozdób
przesadne używanie wód pachnących
niewłaściwe uczesanie
zarost u mężczyzn
głośne rozmowy pomiędzy pracownikami
prywatne rozmowy telefoniczne personelu
niestarannie, nieporządnie i źle dobrane ubranie
palenie, picie, jedzenie, żucie gumy na stanowisku pracy.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin