Cappuccino.doc

(22 KB) Pobierz
Cappuccino

Cappuccino

Najlepiej przyrządzać z kawy: Arabica Santos z Brazylii, Arabica Monsoon Malabar i Arabica Plantation A z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica AA Plus Superstar z Kenii, Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku, Arabica Fine Quality z Tanzanii Typowo włoski rodzaj kawy. Nazwa Cappuccino pochodzi od nazwy zakonu kapucynów, a raczej od spiczastego kaptura w habicie, który przypomina czubek pianki w filiżance. Kawę przyrządza się dodając do klasycznego espresso parowanego mleka. W domowych warunkach można zastąpić kawę espresso kawą zaparzoną po francusku lub esencjonalną kawą z dzbanka. Najważniejsze jest zachowanie proporcji: 1/3 espresso, 1/3 mleka, 1/3 mlecznej piany. Aby pianka była puszysta i stojąca najlepiej po wlaniu mleka do kawy nałożyć ją łyżeczką. Przed podaniem kawę można przybrać odrobiną kakao lub tartej czekolady. W przypadku Cappuccino istnieje wyjątek od zasady podawania kawy w gorących filiżankach, przy tej kawie lepiej by filiżanka do której nalewamy napar miała temperaturę pokojową. Przy zimnych ściankach filiżanki pianka będzie się dłużej utrzymywała na kawie. Włosi rozróżniają kilka sposobów serwowania kawy Cappucino. W zależności od upodobań proszą o Cappuccino senza schiuma (bez pianki), Cappuccino chiaro (z mniejszą ilością kawy a większą ilością mleka), Cappuccino scuro (z mniejszą ilością mleka).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin