Kurczak po kaszmirsku MURGHI KORMA.txt

(1 KB) Pobierz

Przepis oryginalny

1 du�y kurczak bez sk�ry, podzielony na 12
1 szklanka jogurtu lub g�stej �mietany ;
5 roztartych z�bk�w czosnku
3 cebule
1/2 �y�eczki soli
1 �y�eczka ostrej papryki w proszku
1 �y�eczka utartego korzenia imbiru
6 �y�eczek sklarowanego mas�a ghee
2 �y�ki posiekanych listk�w kolendry lub zielonej pietruszki
2 �y�ki posiekanej mi�ty
1 �y�ka kurkumy (eurcuma domestica)
2 �y�eczki cumin (cummin cyminum)
2 �y�eczki podgrzanej gorczycy
1 �y�ka zmielonego maku
2 zmielone kardamony
1 zmielony listek laurowy
1 �y�eczka �wie�o zmielonego pieprzu.

1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotowa� marynat�.

2. Ka�dy kawa�ek kurczaka naci�� w 2-3 miejscach, zala� jogurtem z przyprawami, odstawi� na 1-2 godz.

3. Drug� cebul� pokraja� w cienkie plasterki, sma�y� w rondlu na rozgrzanym ma�le (2 �y�ki),
 a� si� zrumieni, prze�o�y� �y�k� cedzakow� na talerzyk.

4. Do rondla w kt�rym sma�y�a si� cebula, w�o�y� �y�k� mas�a i stale mieszaj�c; 
sma�y� kolendr� lub zielon� pietruszk� i mi�t� przez 5 min. doda� kurkum�, cumin, gorczyc�, 
trzeci� cebul� drobno posiekan� i mak; sma�y� na bardzo ma�ym ogniu przez 2 min., prze�o�y� na talerzyk.

5. W�o�y� kawa�ki kurczaka do rondla razem z marynat� i dusi� przez 10 min.,
 doda� sma�one przyprawy i dalej dusi� na ma�ym ogniu przez 20 min.

6. Doda� kardamon, listek laurowy i pieprz, wymiesza�, dusi� pod przykryciem przez 25 min.
 (w razie potrzeby podla� 2-3 �y�kami wody).

7. Wy�o�y� kurczaka na gor�cy p�misek, doda� sma�on� cebul�. .

8. Podawa� z ry�em ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATI�,


Proporcje dla 4-6 os�b
Zgłoś jeśli naruszono regulamin