Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 2.pdf
(
9710 KB
)
Pobierz
235735298 UNPDF
,
58
59
Śniadania i przekąski
Muesli ze świeżych ziaren z jabłkami i migdałami
Muesli z jabłkiem, melisą cytrynową i cynamonem
80
g
grubego ziarna pszenicznego
l ŁS rodzynek
l kruche, słodkie jabłko
200
g
twarożku (20
%
tłuszczu)
100
g
jogurtu
(3,5%
tłuszczu)
2 ŁS migdałow
2 ŁS syropu klonowego
szczypta kardamonu
(#
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
~. czas pęcznienia -
6-8
godzin
®
l porcja - ok. 450 kcal
l
małe, miękkie jabłko
l
banan
l
ŁH startej skórki cytryny
80
g
pełnoziarnistych płatków
owsianych
l
płaska ŁH cynamonu
125 gjogurtu
(3,5%
tłuszczu)
100
g
maślanki
2 gałązki melisy cytrynowej
2 ŁS płynnego miodu
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
@l
l porcja - ok. 360 kalorii
I . Ziarno włożyć do małego naczynia. Dodać rodzynki i wlać 150 ml
wody. Zostawić w lodówce pod przykryciem na
6-8
godzin, aż spęcz-
rueje.
2. Jabłko umyć, wytrzeć do sucha i podzielić na ćwiartki. Usunąć ogo-
nek i gniazdo nasienne. Miąższ zetrzeć grubo na tarce.
3. Ziarno
wymieszać
z rodzynkami, twarożkiem, jabłkiem, jogurtem
i kardamonem i rozłożyć na dwie miseczki. Polać syropem klono-
wym i posypać migdałami.
1. Jabłko umyć pod gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Podzielić na
ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić miąższ.
2. Banan obrać, pokroić w plasterki grubości 1/2 cm i wymieszać z ka-
wałkami jabłka i skórką cytrynową.
3. Nałożyć do dwóch głębokich talerzy płatki owsiane, posypać cyna-
monem. Położyć na wierzch kawałki owoców. Wymieszać w naczyniu
jogurt z maślanką i wlać do talerzy. Poczekać, aż płatki trochę spęcz-
meją.
4. Umyć melisę, osuszyć, oberwać listki z łodyżki i pokroić je w cienkie
paski. Muesli osłodzić miodem i przybrać melisą.
Kasza owsiana ze zsiadłym mlekiem i gruszkami
()niesiarkowanych połówek
suszonych gruszek
80
g
kaszy owsianej
1/2 ŁH cynamonu
200
g
mleka zsiadłego
2 ŁS syropu klonowego
szczypta soli jodowanej
e
dla dwóch osób
\ili
czas przygotowania:
ok. 20 minut
'.I<l
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
~ l porcja - 360 kcal
I. Włożyć do małej miseczki suszone gruszki i zalać 100 ml wody. Zo-
stawić do spęcznienia na 6 godzin pod przykryciem w lodówce.
60
61
2. Kaszę wsypać do małego gamka, zalać 300 ml wody, doprawić
szczyptą soli i cynamonu. Zagotować raz, a potem zostawić na małym
ogniu na 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Wyjąć gruszki z wody i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
4. Kaszę nałożyć do dwóch płaskich miseczek. Położyć na wierzchu
owoce i polać mlekiem. Na koniec pokropić syropem klonowym.
Grzanka (tost) z miodem i twarożkiem
200
g
twarożku śmietankowego
(40
%
tłuszczu)
4 kromki pełnoziarnistego
pieczywa tostowego
2
ŁS płynnego miodu
I
ŁS ziarna sezamowego
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 5 minut
li$
l porcja - ok. 360 kcal
Egzotyczna owsianka z bananem
80
g
drobnych płatków
owsianych
l
ŁS ziarna sezamowego
150
g
mleka zsiadłego
l ŁH
startej skórki cytryny
l
dojrzały banan
2 ŁS płynnego miodu
szczypta soli
szczypta imbiru
<;il:
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
l porcja - ok. 310 kcal
l. Twarożek ubić na gładko trzepaczką w niewielkiej miseczce. Opiec
4 kromki pieczywa tostowego.
2. Najpierw posmarować dwie kromki połową twarożku i polać mio-
dem. Potem posypać każdą z grzanek 1/2 ŁH ziama sezamowego.
3. Grzanki przygotować bezpośrednio przed spożyciem.
A
Naleśniki z maślanki ze świeżymi figami
fflA
l. Wsypać płatki owsiane do garnka, zalać 300 mI wody, przyprawić so-
lą i imbirem i raz zagotować. Zostawić na małym ogniu na 5 minut.
2. Na patelni teflonowej uprażyć bez tłuszczu ziarno sezamowe. Przeło-
żyć na talerz i ostudzić.
3. Banan obrać i pokroić w plasterki tuż przed podaniem.
4. Nałożyć spęczniałe płatki do dwóch miseczek, zmieszać mleko ze
skórką cytrynową i polać płatki. Plasterki banana ułożyć na owsiance
i posypać sezamem. Posłodzić miodem.
J
75
g
pełnoziarnistej mąki
pszennej
3
żółtka
J
ŁS miodu
300
g
maślanki
2 ŁS masła
2
ŁS
syropu klonowego
szczypta soli jodowanej
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 30 minut
l porcja - ok. 610 kcal
----f-l
l. Mąkę, sól, żółtka, miód i maślankę zmiksować w misce na gładkie
ciasto. Odstawić na kilka minut.
2. Dobrze umyć figi i, o ile to konieczne, obrać. Miąższ pokroić na ćwiartki.
3. Ciasto, w zależności od konsystencji, rozcieńczyć małą ilością ma-
ślanki lub wody.
62
,
r
63
4. Połowę masła podgrzać na patelni. U smażyć z połowy ciasta złocisty na-
leśnik. Odstawić go w ciepłe miejsce i rozpuścić resztę masła na patelni.
Tak samo przygotować drugi naleśnik ipołożyć oba na dwóch talerzach.
5. Cząstki fig ułożyć na naleśnikach
i
polać je syropem klonowym.
Bułeczki z orzechami włoskimi i rodzynkami
Chleb chrupki z pomidorami, wędzonką
i szczypiorkiem
l ŁS
niesiarkowanych rodzynek
/75
g
wyborowej, pełnoziarnistej
mąki pszennej
75
g
wyborowej mąki z orkiszu
75
g
śmietany
lO
g
świeżych drożdży
/ ŁS
płynnego miodu
/ ŁS
miękkiego masła
/ O
obranych polówek orzecha
włoskiego
I małe żółtko
szczypta soli jodowanej
na 6 bułek
tś
czas przygotowania:
ok. 1 godziny
czas rośnięcia: ok. l godziny
{D
1 bułeczka - ok. 270 kcal
4 selery naciowe
1/2 pęczka szczypiorku
2 małe pomidory
4 kromki pełnoziarnistego
pieczywa żytniego (chrupkiego)
2 ŁS serka śmietankowego
8 plastrów wędzonki
szczypta soli ziołowej
dla dwóch osób
(0
czas przygotowania:
ok. 10 minut
1 porcja - ok. 390 kcal
I. Rodzynki włożyć do filiżanki z letnią wodą i odstawić, aż namiękną,
2. Wsypać do miski mąkę pszenną
i
mąkę z orkiszu, pośrodku zrobić
dołek. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z 50 ml letniej wody.
3. Wlać mieszankę wody i śmietany do dołka w mące. Pokruszyć droż-
dże i dodać razem z miodem. Wszystko wymieszać i pod przykry-
ciem odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
4. Na koniec dodać do mąki rozdrobnione masło i stopniowo zagniatać
z drożdżami na środku naczynia. Lekko posolić. Jeszcze raz odstawić
na 20 minut w ciepłe miejsce.
5. Orzechy rozdrobnić, rodzynki odcedzić na sitku. Ciasto podzielić na pół
_ jedną połowę zagnieść z rodzynkami, drugą z orzechami. Z każdej
części uformować po trzy bułeczki ijeszcze raz odstawić na 20 minut.
6. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Wymieszać żółtko z 1 ŁH
wody i posmarować bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Piec
20 do 30 minut.
1. Seler umyć, oczyścić i pokroić na sześciocentymetrowe kawałki.
Szczypiorek umyć, osuszyć, potrząsając, i drobno posiekać.
2. Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić miąższ na plastry gru-
bości 1/2 cm.
3. Kromki posmarować cienko serkiem śmietankowym. Położyć na
wierzch plastry pomidora złożone na pół, posolić. Posypać szczy-
piorkiem.
4. Położyć po dwie kanapki na dwóch talerzach, ułożyć po cztery pla-
stry wędzonki. Do tego dołożyć kawałki selera i podawać natych-
miast, bo inaczej chleb przemięknie.
00
64
65
Korzenne placuszki
Bułeczki pełnoziarniste
z serem,
oliwkami
i
pomidorami
A"
;Placuszki:
240
g
wyborowej, pełnoziarnistej
mqki
z
orkiszu
:1
proszek do pieczenia
~ zwinnikiem
~1
ŁH soli jodowanej
~3
ŁS masła
~125
gjogurtu
~75 g
maślanki
:trochę mąki na blat
16 placuszków
czas przygotowania:
ok. l 1/2 godziny
l placuszek - 100 kcal
/5 czarnych oliwek (bez pestek)
2 suszone pomidory trzymane
woleju
75
g
białego sera śmietankowego
2 małe liście sałaty
2 ŁS kiełków rzodkiewki
/ pomidor
2 bułeczki pełnoziarniste
szczypta soli jodowanej
szczypta pieprzu cayenne
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 15 minut
~ 1 porcja - ok. 410 kcal
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
łatwiej jest rozwałkować, jeśli po-
łożymy na nim folię.
Przyprawy:
,2 ŁS kminku
12
ŁS ziarna sezamowego
~2
ŁS anyżku i ziarna kopru
I. Posiekać oliwki i pomidory. Wymieszać z białym serem, przyprawić
solą i pieprzem cayenne.
2. Umyć liście sałaty i osuszyć ściereczką. Kiełki włożyć do sitka, opłu-
kać i dobrze odsączyć .
.1.Pomidory umyć, wyciąć szypułkę. Miąższ pokroić na plastry grubo-
ści 1/2 cm.
4. Bułeczki przekroić na pół. Na dolnej części położyć po listku sałaty,
na nim pomidor i kiełki. Wierzchnią część bułki posmarować serem
i złożyć z dolną częścią.
1. Zagnieść w misce mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, masłem, jo-
gurtem i maślanką. Powinno być ścisłe i gładkie. Jeśli jest zbyt twar-
de, dodać trochę wody. Ciasto podzielić na 16 równych kawałków
i uformować kulki.
2. Blat posypać mąką i jak naj cieniej rozwałkować ciasto.
3. Ułożyć placuszki obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem i po-
sypać każdy 1/2 ŁS jednej przyprawy.
4. Przyprawy lekko wcisnąć w ciasto drewnianym patyczkiem i odsta-
wić na ok. l godziny. Podgrzać piekarnik do 175°C i piec placuszki
na złoty kolor ok. 12 minut.
5. Podawać jeszcze ciepłe do zimnego napoju (np. do maślanki).
Nadziewane pomidory ~
2pomidory
/ biała rzodkiew (rzodkiewka)
długości ok.
5
cm
/ ŁS białego serka ziołowego
/ ŁSjogurtu
(3,5%
tłuszczu)
dla jednej osoby
czas przygotowania:
ok. 15 minut
l porcja - ok. 280 kcal
66
67
1/2 wędzonej makreli
3 ŁS zielonego groszku
z
mrożonki (rozmrożonego)
Jeśli do pomidorów zjesz pieczywo,
to potrawa będzie zaliczać się do
grupy węglowodanowej.
2. Rano umyć pomidory i pokroić w plastry. Oliwki również pokroić.
Włożyć wszystko do szczelnego naczynia.
3. Tuż przed spożyciem ułożyć na talerzu plasterki pomidorów z oliw-
kami i kawałkami sera.
l. Pomidory umyć, obciąć czubek i wydrążyć środek. U sunąć pestki,
twardy miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiew obrać, pokroić wzdłuż na
ćwiartki, ćwiartki pokroić na małe kawałki lub zetrzeć grubo na tarce.
Serek zmieszać z jogurtem.
2. Filet z makreli obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wymieszać z po-
krojonymi pomidorami, groszkiem, rzodkwią i serkiem.
3. Nałożyć tę mieszankę do pomidorów i położyć na wierzchu "cza-
peczki" z pomidorów.
Twarożek z pieczarkami, rzodkiewkami
i rzeżuchą
300 g twarożku (20% tłuszczu)
4 ŁS jogurtu
(3,5%
tłuszczu)
1/4 ŁH czerwonej, mielonej
papryki
. 5
pieczarek
8 rzodkiewek
1 opakowanie rzeżuchy
200 g pomidorów koktajlowych
szczypta soli jodowanej
dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 15 minut
1 porcja - ok. 310 kcal
Ser owczy w marynacie z pomidorami
Jeśli zjesz do tej potrawy pie-
czywo pełnoziarniste, to wtedy
będzie się ona zaliczać do
grupy węglowodanowej.
Jeśli podasz do niej ugotowane
jajko, to całość należy do grupy
białkowej.
60 g sera owczego
(w
zalewie)
1 ŁS tłoczonej na zimno oliwy
z
oliwek
1/2 ŁS posiekanego tymianku
1/2 ŁS posiekanego rozmarynu
2 duże pomidory
5 zielonych oliwek bez pestek
dla jednej osoby
czas przygotowania:
ok. 10 minut
czas marynowania:
co najmniej 8 godzin
l porcja - ok. 300 kalorii
l. Twarożek i jogurt zmiksować na gładką masę. Mocno przyprawić so-
ląjodowaną i czerwoną papryką.
2. Pieczarki oczyścić i, o ile to możliwe, nie myć pod wodą. Rzodkiew-
ki umyć i oczyścić. Pieczarki i rzodkiewki pokroić w cienkie plaster-
ki i dodać do twarożku.
3. Rzeżuchę opłukać i odciąć nożyczkami lub nożem. Twarożek nałożyć
na dwa małe talerzyki i przybrać rzeżuchą. Pomidory umyć, przekroić
na pół i ułożyć obok rzeżuchy.
Jeśli chcesz zjeść do tej
neutralnej potrawy pieczywo, to
wtedy będzie ona należeć
do grupy węglowodanowej.
l. Poprzedniego wieczoru odsączyć ser, pokroić w kostkę, pokropić ole-
jem i wymieszać z tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na noc w lo-
dówce pod przykryciem.
Plik z chomika:
alem
Inne pliki z tego folderu:
Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 6.pdf
(13265 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 5.pdf
(6038 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 4.pdf
(13885 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 3.pdf
(5730 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 2.pdf
(9710 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dieta Atkinsona
Dieta Dąbrowskiej
Dieta Dukana
Dieta Kapuściana
Dieta Montignaca
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin