Dieta lekkostrawna.doc

(42 KB) Pobierz
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

 

Dieta lekkostrawna pokrywa zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych oraz zawierających dużo błonnika. Powinno się spożywać więcej niż 5 posiłków dziennie niewielkich objętościowo co powoduje zmniejszenie obciążenia układu trawiennego oraz lepsze przyswajanie składników pokarmowych.

Zastosowanie:

·  choroby czynnościowe przewodu pokarmowego: nowotwory, stany zapalne

·  stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nadmierna pobudliwość jelita grubego

·  choroby gorączkowe

·  okres rekonwalescencji po operacjach

·  wyrównane choroby nerek

·  zapalenie płuc

·  rozedma

·  zaburzenia krążenia płucnego

·  osoby w wieku podeszłym

W diecie powinno się ograniczyć:

Produkty i potrawy tłuste, które długo zalegają w żołądku (wzdymające, smażone, pieczone w sposób tradycyjny).

Potrawy powinny być gotowane i rozdrobnione – dotyczy to warzyw i owoców w pierwszych dniach choroby. W wysokiej gorączce może wystąpić brak łaknienia i konieczność podawania pokarmów płynnych jak napary z rumianku, mięty, herbaty i płynnych pokarmów węglowodanowych (przetarte kasze na chudym rozcieńczonym mleku, w miarę poprawy zdrowia rozszerza się dietę o chude twarogi, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła). Najlepiej zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego i uczynić go mniej drażniącym poprzez:
- dobór delikatnych warzyw i owoców
- obieranie i gotowanie
- przecieranie przez sito i miksowanie
- podawanie przecierów i soków
- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych (z pieczywa pełnoziarnistego podaje się tylko chleb pszenny graham) wyjątek stanowią stany pooperacyjne i zapalenie żołądka bądź jelit (ilość błonnika do 24g/ dobę).

Produkty dozwolone:

·  mąka pszenna wysokiego przemiału, mąka ziemniaczana,

·  pieczywo czerstwe, pszenne,

·  jasne biszkopty, herbatniki nie zawierające tłuszczu,

·  kasza manna,

·  ryż,

·  kasza kukurydziana lub inne, które posiadają w swoim składzie małą zawartość włókna-przetarte

·  mleko świeże lub zsiadłe, odtłuszczone,

·  kefir, jogurt,

·  biały ser z chudego mleka

·  białko jaj lub całe jajka gotowane na miękko ale w ograniczonych ilościach

·  chuda cielęcina, wołowina, królik, kurczęta, indyk,

·  chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, leszcz), gotowane, faszerowane w galarecie z odtłuszczonego wywaru,

·  chuda szynka, polędwica,

·  szynka konserwowa,

·  budynie,

·  potrawki

·  masło surowe, ale w niewielkich ilościach i świeże przede wszystkim

·  oliwa z oliwek w niewielkich ilościach,

·  oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy)

·  ziemniaki gotowane, puree, pieczone, z wody

·  warzywa i owoce o małej zawartości włókien, pomidory bez skórki i pestek, ogórki świeże, papryka słodka bez skóry, młody szpinak i szparagi, zielona sałata, potrawy gotowane z warzyw, surowe, duszone bez tłuszczu, soki,

·  owoce o małej zawartości błonnika (jabłka bez skórek i gniazd nasiennych, arbuzy, grejpfruty, winogrona bez pestek i skórek, wiśnie, brzoskwinie, morele, śliwki bez skórek, banany)

·  suche rośliny strączkowe ograniczyć do minimum

·  cukier, słodycze, galaretki, miód, syropy owocowe

Produkty przeciwwskazane

·  mąka o dużej zawartości błonnika, z niskiego przemiału, żytnia, pieczywo razowe, żytnie, cukiernicze zawierające tłuszcz, płatki owsiane, kasza gryczana, jęczmienna i jaglana

·  mleko i produkty mleczne: tłuste mleko, jogurty, kefiry, sery tłuste, żółte i pikantne

·  jaja smażone na boczku, smalcu

·  wieprzowina, baranina i inne tłuste mięsa, dzikie ptactwo, gęsi, kaczki, tłuste kurczaki, tłuste ryby, pasztety, tłusta szynka i wszystkie kiełbasy oraz inne wyroby wędliniarskie a także konserwy mięsne

·  masło większe jego ilości, śmietana, masło solone

·  tłuszcze zwierzęce, margaryny

·  warzywa zawierające dużą ilość włókien (kapusta, jarmuż, seler, buraki, kukurydza, groch, fasolka szparagowa, sucha cebula, por, rzodkiewka), owoce (borówki, truskawki, żurawina, gruszki, agrest, śliwki, jeżyny, maliny, figi, porzeczki, daktyle, suszone jabłka)

·  wszystkie słodycze zawierające tłuszcz i alkohol, czekolada, cukierki zawierające masy owocowe, marmolada, dżemy, konfitury, napoje alkoholowe i kakao

Przykład diety lekkostrawnej

I śniadanie

·  kawa zbożowa z mlekiem

·  pieczywo pszenne

·  pasta z kurczaka i warzyw

·  powidła śliwkowe

II śniadanie

·  napój owocowy

·  bułka z masłem i serem twarogowym

obiad

·  żurek z pieczywem

·  klopsy wołowe gotowane w sosie cytrynowym

·  ziemniaki puree

·  sałatka z pomidorów bez skórki

·  kompot przetarty z jabłek

podwieczorek

·  galaretka owocowa

·  herbatniki

kolacja

·  pierogi leniwe

·  sałatka z włoszczyzny z olejem

·  herbata ziołowa

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin