Indeks Glikemiczny - tabela.doc

(595 KB) Pobierz
Indeks Glikemiczny

Indeks Glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.

Użyte skróty:
IG - indeks glikemiczny
ŁG - ładunek glikemiczny
 

Produkt

IG

(+-)

Rozmiar porcji w gramach

Ilość węglow. na porcję

Ilość węglow. na gram

ŁG na porcję

ŁG na gram lub ml

CIASTA I WYPIEKI

babka z polewą truskawkową

73

12

38

26

0.68

19

0.50

bezy

67

 

50

29

0.58

19

0.39

biszkopt

54

 

53

28

0.53

15

0.29

bułeczki drożdżowe

92

8

25

9

0.36

8

0.33

ciasto bananowe bez cukru

55

10

80

29

0.36

16

0.20

ciasto bananowe z cukrem

47

8

80

38

0.48

18

0.22

ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

38

3

111

52

0.47

20

0.18

ciasto waniliowe z polewą waniliową

46

6

63

36

0.57

17

0.26

crumpet (rodzaj naleśnika)

67

 

57

26

0.46

17

0.31

donaty i pączki

69

 

50

19

0.38

13

0.26

mufinki (średnio)

67

 

55

30

0.54

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin