Indeks GlikemicznyIndeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Użyte skróty:IG - indeks glikemicznyŁG - ładunek glikemiczny
Produkt
IG
(+-)
Rozmiar porcji w gramach
Ilość węglow. na porcję
Ilość węglow. na gram
ŁG na porcję
ŁG na gram lub ml
CIASTA I WYPIEKI
babka z polewą truskawkową
73
12
38
26
0.68
19
0.50
bezy
67
50
29
0.58
0.39
biszkopt
54
53
28
0.53
15
0.29
bułeczki drożdżowe
92
8
25
9
0.36
0.33
ciasto bananowe bez cukru
55
10
80
16
0.20
ciasto bananowe z cukrem
47
0.48
18
0.22
ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
3
111
52
0.47
20
0.18
ciasto waniliowe z polewą waniliową
46
6
63
36
0.57
17
0.26
crumpet (rodzaj naleśnika)
57
0.46
0.31
donaty i pączki
69
0.38
13
mufinki (średnio)
30
0.54
...
alem