zesp stuszczenia wtroby.pdf

(699 KB) Pobierz
str_12_13_14_16_18_19.indd
dr n. wet. Jan Marczuk
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Zwierząt, Zakład Chorób Wewnętrznych Zwierząt Gospodarskich
i Koni Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Zespół stłuszczenia
wątroby u krów mlecznych
Aktualny problem diagnostyczny i terapeutyczny
Już od ponad 30 lat znany jest
niekorzystny wpływ nadmier-
nego otłuszczenia w okresie
zasuszenia na stan zdrowia
krów mlecznych w okresie po-
porodowym. Związany z tym
zespół chorobowy, występu-
jący często w stadach bydła
mlecznego, jest określany
jako: zespół stłuszczenia wą-
troby ( fatty liver syndrome ),
zespół tłustej krowy ( fat cow
syndrome ), stłuszczenie wą-
troby ( steatosis hepatis ), lipi-
dosis czy zespół nadmiernej
mobilizacji tłuszczu.
zwierząt w okresie przedporodowym.
Krowy o wysokiej wydajności mlecz-
nej na początku laktacji doświadczają
negatywnego bilansu energetycznego.
Defi cyt energii związany z rozpoczy-
nającą się laktacją jest zjawiskiem fi -
zjologicznym, a postępujące niewiel-
kie wychudzenie krowy w pierwszych
tygodniach po porodzie nie jest biolo-
giczną katastrofą dla organizmu. W wy-
niku ujemnego bilansu energetyczne-
go na początku laktacji dochodzi do
nadmiernej lipolizy tłuszczu zapaso-
wego do wolnych kwasów tłuszczo-
wych (WKT) i glicerolu. WKT są trans-
portowane do wątroby i tam w wyniku
procesu β-oksydacji zostają przekształ-
cone w acetylo-CoA. Acetylo-CoA po
koniugacji z kwasem szczawiooctowym
jest utleniany w cyklu Krebsa z wy-
zwoleniem dużej ilości energii. Część
WKT zostaje przekształcona w związ-
ki ketonowe stanowiące źródło energii,
a część ulega ponownej reestryfi kacji
do trójglicerydów. W warunkach fi zjo-
logicznych związki ketonowe zostają
wykorzystane przez inne tkanki jako
substancje energetyczne. Trójglicerydy,
wchodząc w skład lipoprotein VLDL,
opuszczają wątrobę i są transportowa-
ne do gruczołu mlekowego, gdzie są wy-
korzystane do syntezy tłuszczu mleka.
Nadmiar trójglicerydów przekraczający
możliwości transportowe lipoprotein
VLDL jest magazynowany w wątrobie,
prowadząc do jej stłuszczenia. Należy
zaznaczyć, że wątroba krów w porów-
naniu do innych zwierząt ma niskie
zdolności do transportu nadmiaru trój-
glicerydów i z tego powodu jest bardzo
podatna na zwyrodnienie tłuszczowe.
Z powyższego wynika, że za patolo-
giczne stłuszczenie wątroby odpowiada
kilka powiązanych ze sobą procesów:
nadmierne uwalnianie WKT z tkanki
tłuszczowej, upośledzenie utleniania
WKT w wątrobie, zwiększona synteza
trójglicerydów i zmniejszony transport
trójglicerydów z wątroby. Zawartość
tłuszczu w wątrobie gwałtownie wzra-
sta w ostatnim miesiącu ciąży, osiąga-
jąc największą wartość w 1. tygodniu
po porodzie, i następnie w kolejnych
tygodniach laktacji stopniowo się obni-
ża (ryc. 3, s. 14). Z tego powodu objawy
zespołu stłuszczenia wątroby są najbar-
dziej widoczne w pierwszych dwóch ty-
godniach laktacji. W tym okresie zespo-
łowi chorobowemu towarzyszą różne
schorzenia okresu okołoporodowego:
porażenie poporodowe, ketoza, prze-
mieszczenie trawieńca, zatrzymanie
łożyska, zapalenie macicy i zapalenie
wymienia. W klinicznej postaci zespół
stłuszczenia wątroby prowadzi do zej-
ścia śmiertelnego na tle niewydolności
wątroby spowodowanej nieodwracalny-
mi zmianami w postaci stłuszczenia
oraz nieefektywnego leczenia. W po-
staci subklinicznej prowadzi do postę-
pującego wychudzenia oraz zaburzeń
płodności.
Jest on przyczyną znacznych strat eko-
nomicznych w hodowli wielkostadnej,
które wynikają z braku efektywnego
leczenia klinicznej postaci zespołu
i eliminowania z hodowli krów bez
możliwości pełnego wykorzystania ich
potencjału genetycznego do produkcji
mleka oraz z występujących w postaci
subklinicznej zaburzeń płodności.
Patofi zjologia zespołu
stłuszczenia wątroby
Zespół stłuszczenia wątroby jest zabu-
rzeniem żywieniowo-metabolicznym
u wysoko wydajnego bydła mlecznego,
występującym szczególnie na początku
laktacji oraz sporadycznie w ostatnim
okresie ciąży. Zespół stłuszczenia wą-
troby jest jednostką polietiologiczną
związaną zarówno z fi zjologicznymi
procesami metabolicznymi u bydła,
jak również z błędami żywieniowymi
popełnionymi przez hodowcę, prowa-
dzącymi do nadmiernego otłuszczenia
Rozpoznawanie
zespołu stłuszczenia wątroby
Rozpoznanie zespołu stłuszczenia wą-
troby opiera się na zebraniu wywiadu,
badaniu klinicznym oraz badaniach
laboratoryjnych. Również każdy przy-
padek niepowodzenia leczenia jednej
z chorób okresu okołoporodowego
u krów mlecznych należy rozpatrzyć
WETERYNARIA W TERENIE y 4/2008 y 12
BYDŁO
436191982.061.png 436191982.072.png 436191982.083.png 436191982.094.png 436191982.001.png 436191982.012.png 436191982.013.png 436191982.014.png 436191982.015.png
BYDŁO
jako komplikację spowodowaną zespo-
łem stłuszczenia wątroby.
Krebsa lub resyntezy do trójglicerydów.
Spontaniczna ketoza w swojej klinicz-
nej postaci jest jednostką chorobową,
którą z łatwością się rozpoznaje i pod-
daje skutecznemu leczeniu. W przy-
padku znacznego stopnia stłuszczenia
wątroby tradycyjne leczenie ketozy jest
nieskuteczne.
Częstym objawem towarzyszącym
temu zespołowi jest zaleganie, rów-
nież z nieskutecznym jego leczeniem.
Przyczyn niepowodzenia w leczeniu
zalegania lub porażenia poporodowe-
go upatruje się w wysokim stężeniu
wolnych kwasów tłuszczowych (WKT),
które mają zdolność tworzenia nieprzy-
swajalnych przez organizm związków
(chelatów) z jonami wapnia i magne-
zu, zawartymi w podawanych środkach
leczniczych. Niespecyficzne objawy
zespołu, jak: zaleganie, ketonuria, oso-
wiałość czy brak apetytu, najczęściej
występują w okresie poporodowym, ale
również sporadycznie mogą wystąpić
w wysokiej ciąży. Na ten obraz choro-
bowy mogą również nałożyć się obja-
wy chorób towarzyszących, takich jak:
przemieszczenia trawieńca, zapalenia
wymienia, zapalenia macicy oraz pora-
żenie poporodowe. W przypadku nie-
wielkiego i umiarkowanego stłuszcze-
nia wątroby w niektórych przypadkach
krowy mogą nie wykazywać żadnych
objawów chorobowych i nie różnić się
od zdrowych krów ani produkcją mlecz-
ną, ani spożyciem suchej paszy. W nie-
których przypadkach może dochodzić
do nagłego zejścia śmiertelnego, np.
w trakcie doju mechanicznego, i do-
piero wynik badania sekcyjnego jed-
noznacznie wskazuje na niewydolność
wątroby spowodowaną jej stłuszcze-
niem. W tym przypadku makroskopo-
wym badaniem anatomopatologicznym
stwierdza się powiększenie wątroby, za-
okrąglenie jej brzegów, zmianę barwy
na ceglasto-żółtą, kruchą konsystencję
oraz połyskującą powierzchnię (ryc. 1).
Czasami dochodzi do pęknięcia miąż-
szu wątroby, najczęściej na tle urazu
mechanicznego.
Istotnym zjawiskiem, które obserwu-
je się w czasie rozwoju stłuszczenia wą-
troby, jest stopniowa utrata kondycji,
określana w 5-punktowej ocenie kondy-
cji (BCS – body condition scoring ) w sto-
sunkowo krótkim czasie. Towarzyszy
temu występujący w tym samym okre-
sie spadek spożycia suchej masy paszy,
nieadekwatny do produkcji mlecznej.
W stłuszczeniach wątroby ciężkiego
stopnia można zaobserwować objawy
encefalopatii wątrobowej z objawa-
mi zaburzeń świadomości, zaburze-
niem koordynacji ruchów (ataksja),
sennością, a nawet śpiączką wątrobo-
wą. W każdym stopniu stłuszczenia
wątroby zazwyczaj nie obserwuje się
żółtaczki, typowej dla niewydolności
narządu.
W postaci subklinicznej zespołu
obserwowanej w stadzie najczęściej
nie obserwuje się jakichkolwiek obja-
wów klinicznych, natomiast dochodzi
do występowania zaburzeń płodno-
ści. Występujące zaburzenia najczę-
ściej manifestują się wzrostem indek-
su inseminacyjnego, przedłużeniem
okresu międzyciążowego oraz spadku
skuteczności pokrycia po pierwszym
unasienianiu. Po wykluczeniu błędów
żywieniowych i niedoborów makro-
Wywiad
Z wywiadu najczęściej wynika, że kro-
wy w końcowym okresie zasuszenia
(w okresie przejściowym) były nad-
miernie otłuszczone. Przyczyną nad-
miernego otłuszczenia krów w okresie
zasuszenia są najczęściej błędy żywie-
niowe (nadmiar kiszonki z kukurydzy,
nadmiar pasz treściwych, przedłuże-
nie okresu zasuszenia). Częstym zjawi-
skiem obserwowanym u krów w pierw-
szych dniach po porodzie jest utrata
apetytu. Jednocześnie z brakiem ape-
tytu obniżała się wydajność mleczna.
W tym okresie nie obserwowano żad-
nych innych objawów chorobowych,
natomiast pojawiały się objawy pozo-
stałych chorób okresu poporodowego.
W tym przypadku podejmowane kilku-
dniowe leczenie przynosiło słabe efek-
ty lub było nieskuteczne.
Objawy kliniczne
Cechą charakterystyczną dla zespołu
stłuszczenia wątroby jest brak specy-
fi cznych objawów chorobowych. Obja-
wem patognomonicznym dla zespołu
może być występowanie chorób okre-
su poporodowego, których klasyczne
leczenie nie przynosi żadnego efektu.
Stałym objawem stłuszczenia wątroby
jest występowanie klinicznej postaci ke-
tozy z ketonurią i ketolakcją. Przyczy-
ną ketonemii jest wzmożona produkcja
związków ketonowych spowodowana
nadmiernym napływem do wątroby
WKT z tkanki tłuszczowej i ograniczo-
nych możliwości ich utlenienia w cyklu
Ryc. 1. Dużego stopnia stłuszczenie wątroby bydła
Ryc. 2. Dużego stopnia stłuszczenie wątroby bydła. Preparat histopatologiczny
barwiony sudanem IV. Powiększenie 200 x
WETERYNARIA W TERENIE y 4/2008 y 13
436191982.016.png 436191982.017.png 436191982.018.png 436191982.019.png 436191982.020.png 436191982.021.png 436191982.022.png 436191982.023.png 436191982.024.png 436191982.025.png 436191982.026.png 436191982.027.png 436191982.028.png
BYDŁO
i mikroelementów przyczyn tego zjawi-
ska należy upatrywać w niewydolności
wątroby w zakresie syntezy choleste-
rolu wchodzącego w skład hormonów
steroidowych (hormonów cyklu płcio-
wego), a także kwasów żółciowych i li-
poprotein VLDL. W surowicy takich
krów z reguły obserwuje się niskie stę-
żenia cholesterolu całkowitego w od-
niesieniu do krów zdrowych będących
w podobnym wieku, okresie fi zjologicz-
nym i podobnie żywionych.
Zawartość tłuszczu w wątrobie bydła w okresie
okołoporodowym
25
20
PORÓD
15
10
Badania laboratoryjne
¾ Metoda inwazyjna rozpoznawania
zespołu
Inwazyjność tej metody rozpozna-
wania zespołu stłuszczenia wątroby
zasadniczo ogranicza się do sposobu
pobierania materiału do badania. Ma-
teriał do badań pobiera się specjalnym
trokarem metodą biopsji przezskórnej
wątroby wykonanej w 11. przestrzeni
międzyżebrowej po prawej stronie.
Pobrany materiał (bioptat) w ilości do
0,5 grama, z przeznaczeniem do dal-
szych badań, utrwala się w 10% roztwo-
rze formaliny. Po utrwaleniu i przesłaniu
do laboratorium podlega dalszej obrób-
ce, gdzie określa się w nim (procentowo
lub wagowo) zawartość tłuszczu całkowi-
tego lub zawartość trójglicerydów. W za-
leżności od zawartości tłuszczu lub trój-
glicerydów w badanej próbce miąższu
wątroby pacjenta zalicza się do odpo-
wiedniej grupy. Najczęściej pacjentów
ze stłuszczeniem wątroby dzieli się na
pacjentów z niewielkim (zawartość trój-
glicerydów w zakresie poniżej 50 mg/g
świeżego miąższu wątroby), umiarko-
wanym (50-100 mg/g) i ciężkim (ponad
100 mg/g) stopniem stłuszczenia. Nato-
miast w przypadku określania całkowi-
tej zawartości tłuszczu w 1 g świeżego
miąższu wątroby wartości wynoszą od-
powiednio: poniżej 100 mg dla niewiel-
kiego, 100-200 mg dla umiarkowanego
i ponad 200 mg dla ciężkiego stopnia
stłuszczenia.
W metodzie histologicznej krople
tłuszczu zostają zabarwione błękitem
toluidyny lub sudanu IV (ryc. 2, s. 13).
Na tak zabarwiony preparat nakłada się
specjalną siatkę o układzie kratownicy.
Punkty siatki dotykające kropli tłusz-
czu do ogólnej liczby punktów w uję-
ciu % wskazują na zawartość tłuszczu
w wątrobie. Według powyższej meto-
dy zawartość tłuszczu poniżej 20%
odpowiadała niewielkiemu, 20-40%
5
0
-8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5 6 7 8
tygodnie przed porodem i po porodzie
0
Ryc. 3. Zawartość tłuszczu w wątrobie bydła w okresie okołoporodowym
Ciężar
właściwy
cieczy
Zawartość tłuszczu w wątrobie
poniżej 12%
16-25%
25-39%
ponad 39%
1,000
tonie
tonie
tonie
pływa
1,025
tonie
tonie
pływa
pływa
1,055
tonie
pływa
pływa
pływa
Tabela 1. Zachowanie się bioptatu wątroby w wodzie oraz w roztworach CuSO 4 o różnym stężeniu (wg Herda
i wsp., 1983)
Parametr
badany
Wartości
prawidłowe
Wartość diagnostyczna
i objaśnienia
Wolne kwasy
tłuszczowe
WKT, NEFA
300-600 μmol/L
wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• wskazuje na stopień defi cytu energetycznego
• parametr określany tylko w specjalistycz-
nym laboratorium
Glukoza
40-80 mg/dL
2,2-4,5 mmol/L
• spadek, norma lub wzrost w zespole
stłuszczenia wątroby
β -hydroksymaślan
do 90 mg/L
do 1,0-1,2 mmol/L
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• parametr określany tylko w specjalistycz-
nym laboratorium
Trójglicerydy
8,8-26,6 mg/dL
0,1-0,3 mmol/L
• spadek w zespole stłuszczenia wątroby
Cholesterol całkowity
70-201 mg/dL
1,8-5,2 mmol/L
• spadek w zespole stłuszczenia wątroby
(stężenie parametru rzadko obniża się poniżej
dolnej granicy wartości prawidłowych)
Tabela 2. Parametry przemiany węglowodanowo-tłuszczowej określane w zespole stłuszczenia wątroby
Krowy ze stłuszczeniem
wątroby (n = 12)
Parametry przemiany węglowodanowo-tłuszczowej
WKT [mmol/L] 0,39 1,60
Glukoza [mmol/L] 3,75 1,98
Związki ketonowe [mmol/L] 0,60 3,18
Cholesterol całk. [mmol/L] 3,59 2,38
Trójglicerydy [mmol/L] 0,20 0,07
WKT/Cholesterol całkowity 0,11 0,67
WKT/Trójglicerydy 1,95 22,86
Parametry uszkodzenia i zaburzeń stanu czynnościowego wątroby
AST [U/L]
Krowy zdrowe
(n = 12)
67,7
161,1
GLDH [U/L]
6,5
30,4
GGT [U/L]
20,8
43,2
Bilirubina całkowita [μmol/L]
5,1
20,7
Albuminy [g/L]
37,0
33,2
Mocznik [mmol/L]
4,06
3,55
Tabela 3. Średnie wartości parametrów przemiany węglowodanowo-tłuszczowej oraz parametrów uszkodze-
nia i zaburzeń czynnościowych wątroby u krów zdrowych i z klinicznym zespołem stłuszczenia wątroby bada-
nych w pierwszych 2 tygodniach laktacji
WETERYNARIA W TERENIE y 4/2008 y 14
Badany parametr
436191982.029.png 436191982.030.png 436191982.031.png 436191982.032.png 436191982.033.png 436191982.034.png 436191982.035.png 436191982.036.png 436191982.037.png 436191982.038.png 436191982.039.png 436191982.040.png 436191982.041.png 436191982.042.png 436191982.043.png 436191982.044.png 436191982.045.png 436191982.046.png 436191982.047.png 436191982.048.png 436191982.049.png 436191982.050.png 436191982.051.png 436191982.052.png 436191982.053.png 436191982.054.png 436191982.055.png 436191982.056.png 436191982.057.png 436191982.058.png 436191982.059.png 436191982.060.png 436191982.062.png 436191982.063.png 436191982.064.png 436191982.065.png 436191982.066.png 436191982.067.png 436191982.068.png 436191982.069.png 436191982.070.png 436191982.071.png 436191982.073.png 436191982.074.png 436191982.075.png 436191982.076.png 436191982.077.png 436191982.078.png 436191982.079.png 436191982.080.png
BYDŁO
umiarkowanemu i ponad 40% ciężkie-
mu stłuszczeniu wątroby.
W pobranych bioptatach wątroby
można również określić zawartość gli-
kogenu, która w przypadku znacznego
stopnia stłuszczenia narządu obniża
się poniżej 1 g w 100 g świeżego miąż-
szu wątroby.
Biopsja wątroby oraz badanie bioche-
miczne i histologiczne bioptatu dostar-
czają bardzo dużo informacji dotyczą-
cych stanu morfologicznego wątroby.
Badanie to pozwala na postawienie pew-
nej diagnozy, umożliwia monitorowanie
przebiegu leczenia i decyduje o rokowa-
niu. Sam zabieg biopsji wątroby jest pro-
sty do wykonania. Jednak należy w każ-
dym przypadku liczyć się z możliwymi
do wystąpienia komplikacjami, szczegól-
nie przy znacznym stopniu stłuszczenia
narządu. Biopsja wątroby łączy się z ry-
zykiem wystąpienia krwotoku wewnętrz-
nego, wynikającego z niewydolności wą-
troby w zakresie syntezy osoczowych
czynników krzepnięcia, z rozwojem za-
każenia oraz śmiercią zwierzęcia. Dla-
tego też przed wykonaniem biopsji za-
leca się badanie parametrów profilu
krzepnięcia krwi. Wykonanie badania
histopatologicznego obwarowane jest
specjalnymi wymogami proceduralnymi
związanymi z pobraniem bioptatu, jego
utrwaleniem, a następnie przesłaniem
do laboratorium. Należy liczyć się z fak-
tem, że badanie histopatologiczne jest
badaniem czasochłonnym oraz stosun-
kowo kosztownym. Lekarz weterynarii
oraz hodowca otrzymują wynik badania
biochemicznego/histopatologicznego,
w najlepszym przypadku dopiero po kil-
ku dniach. W przypadku potwierdzenia
znacznego stłuszczenia wątroby i tym sa-
mym niepomyślnego rokowania naraża
to hodowcę na nieuzasadnione koszty
kilkudniowego leczenia.
Powyższy problem został rozwiązany
przez wprowadzenie tzw. szybkiego te-
stu terenowego, który można wykonać
bezpośrednio przy zwierzęciu. Próba ta
polega na ocenie zachowania się biop-
tatu w wodzie oraz w 2 roztworach siar-
czanu miedziowego o różnej gęstości.
W zależności od zawartości tłuszczu
w wątrobie bioptat utrzymywał się na
powierzchni lub tonął (tabela 1, s. 14).
praktyków. Wynika to głównie z faktu,
że zwiększa się liczba lecznic wyposażo-
nych w specjalistyczny sprzęt do USG,
nierzadko też podręczne laboratorium.
W tych metodach wykorzystuje się ba-
danie USG wątroby i/lub odpowiednio
dobrane badania biochemiczne krwi.
Do współczesnych bezinwazyjnych
metod badania narządów jamy brzusz-
nej należy zaliczyć badanie ultrasono-
grafi czne. Pierwsze badanie USG wą-
troby bydła zostało przeprowadzone
ponad 20 lat temu. Od tego czasu po-
stęp technologiczny przyczynił się do
znacznego rozwoju tej metody badaw-
czej. Na podstawie dotychczasowych
badań wykazano znaczną, istotną za-
leżność pomiędzy obrazem USG (wą-
troby, żyły czczej tylnej, pęcherzyka
żółciowego, żyły wrotnej) a masą ciała
zwierząt, wydajnością mleczną i okre-
sem ciąży. U krów ze stłuszczeniem wą-
troby badaniem USG wykazano wzrost
jej wielkości, zaokrąglenie jej brzegów,
hyperechogeniczność miąższu w po-
wierzchownych warstwach oraz słabe
uwidocznienie narządowych naczyń
krwionośnych. Większość autorów jest
zgodna z tezą, że badanie USG wątroby
u bydła pozwala na określenie stopnia
jej stłuszczenia bez konieczności wyko-
nywania badań biochemicznych krwi.
Badanie USG wątroby u krów nie wy-
maga dodatkowego zakupu urządzenia
lub głowic, gdyż z powodzeniem mogą
być wykorzystane aparaty ultrasono-
grafi czne używane do badania gineko-
logicznego dużych zwierząt.
Patologiczne zmiany wątroby znajdu-
ją swoje odzwierciedlenie w zachowaniu
się niektórych parametrów biochemicz-
nych krwi. W licznych badaniach wyka-
zano istotną korelację pomiędzy zawar-
tością tłuszczu w wątrobie a stężeniem
lub aktywnością wybranych wskaźników
biochemicznych krwi. Opierając się na
badaniu krwi, można postawić właści-
wą diagnozę oraz monitorować leczenie
tego zespołu. Badania te są ciągle najbar-
dziej dostępną metodą diagnozowania
stłuszczenia wątroby. Niewątpliwą ich
zaletą są: niska czasochłonność, niskie
koszty, powszechna dostępność badań
oraz szybkość otrzymania wyników ba-
dań, co pozwala na modyfi kowanie te-
rapii w trakcie leczenia lub umożliwia
podjęcie decyzji o skierowaniu zwierzę-
cia do uboju z konieczności.
W badaniu biochemicznym krwi
równolegle określane są 2 grupy pa-
rametrów: pierwsza to wskaźniki prze-
miany energetycznej (węglowodano-
wo-tłuszczowej), natomiast do drugiej
grupy zaliczamy wskaźniki uszko-
dzenia i zaburzeń czynnościowych
wątroby. Łączna analiza wybranych
parametrów przemiany węglowodano-
wo-tłuszczowej i wskaźników uszko-
dzenia i zaburzeń czynnościowych
wątroby oraz ich zestawienie z obra-
zem klinicznym choroby pozwalają na
postawienie właściwej diagnozy (tabe-
la 2, s. 14 i tabela 4, s. 18).
Ponadto u krów z zespołem stłusz-
czenia wątroby obserwuje się spadek
liczby leukocytów, przesunięcie obrazu
białokrwinkowego w lewo oraz wzrost
wskaźnika neutrofi le/limfocyty. Immu-
nosupresyjne działanie związków keto-
nowych zostało potwierdzone w licz-
nych badaniach klinicznych. Dlatego
też w zespole stłuszczenia wątroby
obserwuje się skłonność do schorzeń
infekcyjnych najczęściej pod postacią
zapalenia wymienia czy zapalenia ma-
cicy. U krów ze stłuszczeniem wątro-
by stwierdza się niski poziom insuliny
we krwi.
Należy pamiętać, że na podstawie
samego badania biochemicznego krwi
bez badania histologicznego/bioche-
micznego bioptatu wątroby niemożli-
we jest określenie stopnia stłuszczenia
wątroby. Badanie biochemiczne krwi
w głównej mierze opiera się bowiem na
określeniu zachowania się wskaźników
zaburzeń gospodarki energetycznej
towarzyszących stłuszczeniu wątroby
oraz potwierdza uszkodzenie komórek
wątrobowych i zaburzenia czynnościo-
we narządu spowodowane jego stłusz-
czeniem. Jednoznacznie potwierdza
lub wyklucza ciężki stopień stłuszcze-
nie narządu (tabela 3, s. 14).
Postępowanie terapeutyczne
W zależności od zawartości tłuszczu
całkowitego lub trójglicerydów w po-
branym wycinku wątroby określono
kilka stopni stłuszczenia narządu (nie-
wielkie, umiarkowane i ciężkie). Jed-
nak w praktyce klinicznej zaliczenie
pacjenta do grupy z niewielkim lub
umiarkowanym stłuszczeniem wątroby
ma mniejsze znaczenie. Z klinicznego
punktu widzenia najważniejszym kry-
terium podziału jest zaliczenie chorego
zwierzęcia do jednej z grup:
1)krowy z ciężkim uszkodzeniem
wątroby i z jej niewydolnością na tle
Metody bezinwazyjne rozpoznawa-
nia zespołu
Metody bezinwazyjne zyskują ostat-
nio na popularności wśród lekarzy
WETERYNARIA W TERENIE 4/2008 16
436191982.081.png 436191982.082.png 436191982.084.png 436191982.085.png 436191982.086.png 436191982.087.png 436191982.088.png 436191982.089.png 436191982.090.png
BYDŁO
stłuszczenia, co odpowiada ciężkie-
mu stłuszczeniu wątroby;
2)krowy z nieznacznym uszkodze-
niem wątroby i/lub z niewielką jej
niewydolnością na tle stłuszczenia,
co odpowiada niewielkiemu i umiar-
kowanemu stłuszczeniu wątroby.
Taki podział jest merytorycznie uza-
sadniony, ponieważ w miarę skuteczne
leczenie jest możliwe tylko u pacjentów
należących do grupy 2.
Należy podkreślić, że w każdym przy-
padku ciężkiego stłuszczenia wątroby,
jak również w przypadku wystąpienia
objawów stłuszczenia wątroby w za-
awansowanej ciąży zastosowane lecze-
nie nie przynosi pożądanych rezulta-
tów i w takich przypadkach kieruje się
zwierzęta do uboju z konieczności.
W przypadku niewielkiego i umiar-
kowanego stłuszczenia wątroby roko-
wanie co do życia jest pomyślne, nato-
miast samo leczenie jest długotrwałe
i należy liczyć się z możliwymi kom-
plikacjami. Jednak krowy z niewielkim
i umiarkowanym stłuszczeniem wątro-
by powinny być leczone. Celem takie-
go postępowania terapeutycznego jest
zminimalizowanie ryzyka wystąpie-
nia powikłań stanu zdrowia, zaburzeń
płodności, produkcji mlecznej oraz pro-
gresji choroby w kierunku ciężkiego
stopnia stłuszczenia. Należy zwrócić
szczególną uwagę na zwierzęta nale-
żące do tej grupy, gdyż błędy powie-
lone w następnym okresie zasuszenia
mogą spowodować w kolejnym okresie
poporodowym przesunięcie do grupy
krów z ciężkim stłuszczeniem wątro-
by. W tym przypadku decydującą rolę
odgrywa wzrastająca z każdą kolejną
laktacją, genetycznie uzależniona, wy-
dajność mleczna.
W pierwszej kolejności postępowa-
nia lekarskiego należy dążyć do przy-
wrócenia prawidłowego apetytu i tym
samym ograniczenia nadmiernej lipo-
lizy. Najczęściej osiąga się to poprzez
leczenie choroby podstawowej, będą-
cej główną przyczyną braku apetytu.
Stosuje się leczenie farmakologiczne
(porażenie poporodowe, zapalenia wy-
mienia, zapalenia macicy) oraz zabiegi
chirurgiczne (repozycja przemieszcze-
nia lub skrętu trawieńca, korekcja racic).
W postępowaniu dietetycznym należy
wprowadzić do żywienia dobrej jakości
siano z roślin motylkowych lub siano
łąkowe. Korzystnie na poprawę ape-
tytu wpływa podawanie witaminy B12
(Intrawit B12), witamin grupy B (Com-
bivit), preparatów o działaniu stymu-
lującym czynność wydzielniczą wątro-
by, trzustki i gruczołów błony śluzowej
przewodu pokarmowego – menbutone
(Vetahepar), przywracających prawi-
dłową fl orę w żwaczu (Stimulex), jak
też preparatów zawierających substan-
cje lecznicze pochodzenia roślinnego
(Ruchamax, Superliv, Bio Lactic – Bo-
vis, Energy – Liv, Restobal). W celu po-
budzenia aktywności biologicznej fl ory
i fauny żwacza można przeszczepiać
treść żwacza, podając 5 litrów płynu
żwacza pobranego od zdrowej krowy.
Parametr badany
Wartości prawidłowe
Wartość diagnostyczna i objaśnienia
AST – aminotransferaza
asparaginianowa
(GOT, SGOT, AspAT)
50-100 U/L (temp. 37°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo nieswoisty
• wysoka aktywność enzymu w przypadku uszkodzenia wątroby, serca i mięśni
poprzecznie prążkowanych
• należy uwzględnić, że przyczyną wzrostu AST może być uszkodzenie mięśni
poprzecznie prążkowanych, szczególnie u krów z towarzyszącym zaleganiem
GLDH – dehydrogenaza
glutaminianowa (GLD, GD)
2-10 U/L
(temp. 25°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo swoisty
• enzym niestabilny w surowicy (oznaczenie należy wykonać w ciągu 24 godz.
od chwili pobrania)
GGT – gamma
– glutamylotransferaza ( γ -GT)
14-28 U/L
(temp. 37°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo swoisty
• wzrost aktywności wskazuje na wewnątrz- lub pozawątrobową cholestazę
SDH – dehydrogenaza
sorbitolowa
do 6 U/L
(temp. 25°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo swoisty
• enzym niestabilny w surowicy (oznaczenie należy wykonać w ciągu 12 godz.
od chwili pobrania)
LDH – dehydrogenza
mleczanowa (LD)
do 1 500 U/L
(temp. 25°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo nieswoisty
• wzrost aktywności w uszkodzeniu wątroby, serca i mięśni poprzecznie
prążkowanych
• w przypadku podwyższonych wartości parametru wykonuje się oznaczanie
izoenzymów (elektroforeza)
AP – fosfataza alkaliczna
(ALP, FAL, Falk )
27-107 U/L
(temp. 37°C)
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
• enzym wątrobowo nieswoisty
• wzrost w chorobach wątroby, w chorobach kości, w chorobach nowotworowych
Bilirubina całkowita
0,1-0,5 mg/dL
1,7-8,6 μmol/L
• wzrost w zespole stłuszczenia wątroby
Albuminy
3,2-4,9 g/dL
32-49 g/L
• spadek w zespole stłuszczenia wątroby (stężenie parametru rzadko obniża
się poniżej dolnej granicy wartości prawidłowych)
Mocznik
10-45 mg/dL
1,67-7,5 mmol/L
• spadek w zespole stłuszczenia wątroby (stężenie parametru rzadko obniża
się poniżej dolnej granicy wartości prawidłowych)
BUN ( blood urea nitrogen )
1,0-3,7 mmol/L
Tabela 4. Parametry uszkodzenia i zaburzeń stanu czynnościowego wątroby określane w zespole stłuszczenia wątroby
WETERYNARIA W TERENIE y 4/2008 y 18
436191982.091.png 436191982.092.png 436191982.093.png 436191982.095.png 436191982.096.png 436191982.097.png 436191982.098.png 436191982.099.png 436191982.100.png 436191982.101.png 436191982.102.png 436191982.103.png 436191982.104.png 436191982.002.png 436191982.003.png 436191982.004.png 436191982.005.png 436191982.006.png 436191982.007.png 436191982.008.png 436191982.009.png 436191982.010.png 436191982.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin