Produkty:
- 400 g mąki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g masła
- 3/4 szkl. mleka
- 40 g świeżych drożdży
Syrop:
- 1 szklanka soku z ananasa
- 100 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki rumu
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem. Odstawić. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać drożdże z mlekiem. Dodać jajka, miękkie masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do małych foremek na babeczki (ok. 15 szt.). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok. Zagotować, wystudzić, dodać rum. Nasączyć babeczki. Dekorować lukrem.
poziomka287