TEMAT-JEM WARZYWA I OWOCE.doc

(80 KB) Pobierz
Scenariusz 1

- 1 -

 

 

Scenariusz 1.

 

Temat: Jem warzywa i owoce.

 

Cele główne:

·       kształtowanie nawyków spożywania warzyw i owoców;

·       ukazanie dzieciom związku między spożywaniem warzyw i owoców, a posiadaniem dobrego zdrowia;

·       rozwijanie umiejętności samodzielnego przygotowywania surówek z warzyw i owoców;

·       kształtowanie umiejętności nakrywania do stołu;

Cele operacyjne:

Uczeń:

·       rozumie konieczność spożywania warzyw i owoców;

·       poprawnie nazywa warzywa i owoce;

·       zna pojęcie witaminy;

·       rozumie , że warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia;

·       potrafi wykonać surówkę z warzyw i owoców;

·       potrafi nakryć do stołu i zaprosić do częstowania;

·       umie bezpiecznie posługiwać nożem i tarką do warzyw;

Metody: rozmowa kierowana, pokaz ,praktyczne działanie , drama ,,burza mózgów”.

Formy pracy: indywidualna , grupowa.

Środki dydaktyczne: naturalne okazy warzyw i owoców, krzyżówki, zagadki, rozsypanka wyrazowa, sztućce.

 

Przebieg zajeć:

1.    Zabawa w rozpoznawanie warzyw i owoców dotykiem.

2.    Oglądanie warzyw i owoców, rozpoznawanie swoich ulubionych, przedstawianie ich kolegom w postaci wymyślonych zagadek.

3.    Wyróżnianie części jadalnych warzyw.

4.    Rozmowa na temat wartości odżywczych owoców i warzyw oraz higienie ich spożywania.Wyjaśnienie pojęcia witaminy i ich roli dla zdrowia.

5.    Ustalenie odpowiedzi na pytania:

·       Czy lubicie jeść owoce, warzywa i dlaczego?

·       W jakiej postaci są one najzdrowsze?

·       Co należy zrobić z owocami i warzywami przed jedzeniem i dlaczego?

·       Dlaczego musimy jeść warzywa i owoce?

6.    Dzieci siedzą w kole i kończą rozpoczęte zdania:

·       Lubię owoce, bo………………..

·       Lubię warzywa, bo………………..

·       Warzywa i owoce są……………….

7.    Scenka dramowa – wcielenie się w wybrany owoc lub warzywoi prezentacja z zachęceniem do spożycia.

8.    Rozwiązanie krzyżówek z hasłami: owoce,warzywa.

9.    Ułożenie zdań z rozsypanki wyrazowej:

·       Najzdrowsze są surowe warzywa i owoce.

·       Pamiętaj o myciu warzyw i owoców.

10.          Demonstrowanie sposobu ścierania warzyw i owoców na tarce.

11.          Wykonanie w grupach surówek z warzyw i owoców-degustacja.

12.          Nakrywanie do stołu, układanie sztućców, zaproszenie do częstowania.

13.          Podsumowanie zajęć:

·       Co wam się najbardziej podobało na dzisiejszych zajęciach i dlaczego?

·       Czego dowiedzieliście się na dzisiejszych zajęciach?

 

Krzyżówka 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Krzyżówka 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin