Pierniczki z miodem.doc

(20 KB) Pobierz
Pierniczki

                                             Pierniczki

30 dag ------ mąki

15 dag ------ miodu

15 dag ------ cukru

  1 łyżka ---- masła (kopiasta)

  2 ----------- jajka

  ½ dag ----- sody oczyszczonej

  1 torebka - przyprawy do pierników

 

Miód zagotować, wlać do mąki, wsypać cukier, sodę oczyszczoną, masło i wbić 1 jajko.

Zagnieść ciasto, wyrabiać dość długo i energicznie.

Rozwałkować ciasto cienko – jak na kluski, wycinać foremką lub kieliszkiem małe kółeczka.

Smarować rozmąconym jajkiem.

                                           Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut.

Pierniczki powinni urosnąć potrójnie.

                                    Można je polukrować

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin