Aronia z jabłkiem i gruszką s.Anastazji.doc

(29 KB) Pobierz
Aronia z jabłkiem i gruszką

Aronia z jabłkiem i gruszką 

Przepis pochodzi z książki s. Anastazji Pustelnik FDC "153 przetwory i dania mięsne" 

 

 

1 kg aronii

0,5 kg gruszek

1 kg winnych jabłek

0,5 kg cukru

1 szklanka wody

sok z 1 cytryny

 

1.Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kostkę gruszki i po chwili - pokrojone w plasterki jabłka. Zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po ok. 10 min odstawić na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Następnie ponownie smażyć tak długo, aż jabłka i gruszki się rozgotują. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki jeszcze gotować przez ok. 15 min.

2.Tak przygotowana aronia jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięsa, pieczywa, kremów i deserów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin