Ciasteczka maślane.doc

(337 KB) Pobierz
Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane...

100 g masła
200 g cukru
1 jajo
1 laska wanilii
2 łyżki brandy
280 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Utrzeć masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i wyrabiać, aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i schłodzić ok pół godziny. Rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin