· 1,5 - 2 kg ziemniaków
· 2 marchewki
· 1 cebula czerwona
· mąka pszenna
· 2 jajka
· 1 kg wieprzowiny
· pieprz
· sól
· przyprawa typu puszta
· papryka mielona ostra
· papryka mielona slodka
· owoce jałowca
· kolendra ziarna
· lść laurowy
· olej
· śmietana
·
Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)
marza75