1 duża biała kapusta 1,5 szklanki śmietany5 dkg tartego żółtego seraFarsz:10 dkg suszonych grzybów4 ugotowane na twardo jajka2 cebule2 łyżki oleju2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperkusól, pieprzSposób przyrządzenia:W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, a gdy zmiękną ugotować je w niej, odcedzić, posiekać nożem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Zeszkloną cebulę wymieszać z pokrojonymi grzybami, obranymi pokrojonymi w kosteczkę jajkami, zieleniną, przyprawić i wymieszać. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym łączeniem w dół. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się do tego naczynia żaroodporne, kamionkowe lub całe z metalu z grubymi ściankami. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z serem i pieczemy w piekarniku aż kapusta będzie dostatecznie miękka.
ela4374