NALEWKA RÓŻANA (ŻENICHA KRESOWA)Składniki:1 kg dorodnych owoców róży1,25 l spirytusu 70%400g cukru0,5 l wodyPrzyprawy: 5 goździków, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumiankuSposób wykonania:Dojrzałe, owoce dzikiej róży lub róży pomarszczonej, zebrane po pierwszych przymrozkach (lub przemrożone w zamrażalniku przez 1 dobę), umyć, osuszyć i ponakłuwać szpilką. Owoce razem z przyprawami zalać spirytusem i postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce solidnie wycisnąć i po przefiltrowaniu, wyciśnięty sok dolać do nalewki. Cukier zagotować z wodą, ostudzić i połączyć z nalewką. Nalewkę rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez 2-3 miesiące.Nalewkę tę nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - dlatego zwano ją "żenichą".
zbrozlo1