Nalewka na owocach głogu - Głogówka.rtf

(1 KB) Pobierz

Nalewka na owocach głogu - Głogówka

 

 

 

Głóg, Crataegus – zwany również babi mąką lub kolidupą, jest to rodzaj rośliny należącej do rodziny różowatych o kulistych owocach zawierających saponiny, flawonoidy, garbniki i witaminy. Kwiatostany i owoce używane jako surowiec zielarski o działaniu rozkurczającym naczynia wieńcowe i uspokajającym stosuje się w leczeniu nadciśnienia, nerwicach i bezsenności.

Składniki:

·       50 dag suszonych owoców głogu

·       5 dag rodzynek

·       5 dag suszonych śliwek

·       1/2 laski wanilii

·       1 l wódki

·       1 l spirytusu

·       250 g cukru

·       250 ml wody

Przygotowanie:

Owoce i wanilię zalać w słoju alkoholem i odstawić cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Dodać syrop i odstawić na kolejny tydzień, następnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin