Nalewka na owocach głogu - Głogówka
Głóg, Crataegus – zwany również babi mąką lub kolidupą, jest to rodzaj rośliny należącej do rodziny różowatych o kulistych owocach zawierających saponiny, flawonoidy, garbniki i witaminy. Kwiatostany i owoce używane jako surowiec zielarski o działaniu rozkurczającym naczynia wieńcowe i uspokajającym stosuje się w leczeniu nadciśnienia, nerwicach i bezsenności.
Składniki:
· 50 dag suszonych owoców głogu
· 5 dag rodzynek
· 5 dag suszonych śliwek
· 1/2 laski wanilii
· 1 l wódki
· 1 l spirytusu
· 250 g cukru
· 250 ml wody
Przygotowanie:
Owoce i wanilię zalać w słoju alkoholem i odstawić cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Dodać syrop i odstawić na kolejny tydzień, następnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.
zbrozlo1