Fasolka po katońsku
Składniki:
· fasolka szparagowa
· 3 - 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
· 2 średnie cebule
· 2 ząbki czosnku
· 4 średnie ziemniaki
· szczypiorek
· sól, pieprz, słodka papryka
·
Fasolkę wrzucić do przyprawionego szczyptą soli i cukru wrzątku, gotować około 20 minut. Wyjąć, osączyć i ostudzić. Odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części. Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Na oleju zrumienić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.
Na talerzu posypać szczypiorkiem.
dimitrif