fasolka po katalońsku.doc

(27 KB) Pobierz

Fasolka po katońsku

 

Składniki:

·         fasolka szparagowa

·         3 - 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe

·         2 średnie cebule

·         2 ząbki czosnku

·         4 średnie ziemniaki

·         szczypiorek

·         sól, pieprz, słodka papryka

·          

Fasolkę wrzucić do przyprawionego szczyptą soli i cukru wrzątku, gotować około 20 minut. Wyjąć, osączyć i ostudzić. Odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części. Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.

 

Na oleju zrumienić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.

Na talerzu posypać szczypiorkiem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin