Faszerowany kurczak.rtf

(6 KB) Pobierz
Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

 

Składniki na 8 porcji:

kurczak (2 kg)

30 dag kaszy gryczanej

20 dag boczku

20 dag pieczarek

2 jaja

3 szklanki Rosołu z kury Zupy Dodaj WINIARY

cebula

3 łki masła

łeczka suszonej natki

4 łki oleju

Jarzynka WINIARY

l, pieprz

 

Kurczaka natrzyj Jarzynką. Teraz zagotuj rosół, wsyp kaszę, ugotuj ją na sypko i przestudź.

Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, potem pokrój na drobne kawałki. Na łce masła zeszklij cebule, dodaj pieczarki i boczek, wszystko razem smaż 5 minut.

 

Teraz rozbij jajka. Żółtka wymieszaj z ugotowaną kaszą, resztą masła, pieczarkami, boczkiem, cebulą i natką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z kaszą.

 

Kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i dokładnie zszyj. W brytfannie rozgrzej olej, włóż kurczaka, zrumień. Następnie podlej odrobiną wody i piecz 1,5 godziny w temperaturze 175°C. Często polewaj sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin