Kurczak po hiszpańsku Autor: Pan Samochodzik (gafcio@o2.pl) Data: 2002-11-06 22:12:12
Porcje: 5-6 porcji Koszt: ? zł Trudność: Czas: 90 min. Kalorie: ?
Składniki:- 1-2 piersi kurczaka (1/2 kg),- świeży imbir,- 3 cebule,- 3 papryki różno kolorowe,- 1 papryka czuszka,- olej lub oliwa z oliwek do smażenia,- vegeta,- słodka papryka,- pieprz mielony,- 2-3 zombki czosnku,- koncentrat pomidorowy 1 łyżka. Jak przyrządzić?Pierś kurczaka pokroić w kostkę tak jak na gulasz. Przyprwawić vegetą, pieprzem i papryką. Zostawić na godzinę w lodówce. Cebulę pokroić w talarki, papryki pokroić w paski, imbir zetrzeć na tarce, czosnek posiekać.Pokrojone piersi smażymy na patelni na oleju. Po zrumienieniu wprzekładamy do garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem , następnie dodajemy paprykę i imbir. Po podsmażeniu przekładamy do garnka, w którym jest kurczak. Dodajemy koncentrat, dodajemy łyżeczkę Vegety, podlewamy wodą i dusimy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy słodką papryką i pieprzem do smaku.
Uwagi:Można podawać z ryżem lub z świeżą bagietką.
Czas przygotowania:Potrawa wymaga przygotowania i pracy, ale jest tego warta.
dimitrif