Kurczak po nowozelandzku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak po nowozelandzku

Kurczak po nowozelandzku

 

Składniki:

2 filety z piersi kurczaka

szklanka Bulionu warzywnego Winiary

25 dag młodej fasolki szparagowej

15 dag pieczarek

1,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

2 łki sosu sojowego

łka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

po łce: oleju i masła

l, pieprz

 

Umyte filety z kurczaka umieść w rondelku, zalej gorącym bulionem i pogotuj przez około 10 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu pokrój je w paski. Umytą i osączoną fasolkę potnij na kawałki, a pieczarki w plasterki.

 

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej i przez około 2 minuty podsmaż fasolkę. Następnie dołóż pieczarki i - delikatnie mieszając - jeszcze chwilę podsmaż, po czym dodaj masło, mięso z kurczaka, sos sojowy, pieprz i szczyptę soli. Teraz wlej bulion, całość wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-6 minut.

 

Dokładnie rozprowadź 2-3 łkami zimnej wody i razem z posiekanymi orzechami wrzuć do rondla - lekko mieszając - podgrzej, sos zgęstnieje.

 

Podaj z makaronem lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin