Pieczeń a la Verdi.rtf

(8 KB) Pobierz
Pieczeñ a la Verdi

Pieczeń a la Verdi

 

Składniki na 8 porcji:

1,5 kg zadniej cielęciny bez kości

20 dag wędzonej szynki

sok i skórka otarta z połówki cytryny

pół łeczki suszonego estragonu

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY lub białego wytrawnego wina

po łce: smalcu i masła

l, pieprz

piure bananowe:

5 bananów

łka masła

surowe żółtko

pół szklanki śmietany

l, po szczypcie: cukru i pieprzu cayenne

 

Pokrojoną w paski szynkę posyp roztartym estragonem. Umytą cielęcinę mocno wygnieć, skrop sokiem z cytryny oraz natrzyj otartą z niej skórką, a także solą i pieprzem. Mięso zostaw na 2-3 godziny. Po tym czasie naszpikuj paskami szynki i ścisło owiąż bawełnianą nitką. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełóż do brytfanny i polej stopionym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut, często skrapiając bulionem (winem).

 

Teraz przygotuj bananowe piure: obrane banany pokrój na plasterki, krótko przesm na stopionym maśle i zmiksuj, dodając sól, pieprz cayenne, cukier, surowe żółtko i śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

 

Miękkie mięso po usunięciu nitki pokój w plastry, obłóż w żaroodpornym naczyniu przygotowanym piure z bananów i wstaw na kilka minut do piekarnika.

 

Pieczeń dobrze komponuje się z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą lub surówką z cykorii. Pozostały po pieczeniu sos możesz przetrzeć przez sito i podać oddzielnie, w sosjerce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin