Kładzione kluski z wątróbki.rtf

(7 KB) Pobierz
K³adzione kluski z w¹tróbki

adzione kluski z wątróbki

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag mąki

40 dag wątróbki drobiowej

2 jaja

5 łek posiekanej natki

4 łki bułki tartej

2 łki masła

l

pieprz

majeranek

 

Przygotuj ciasto na kluski: do mąki wbij jajka, dodaj łeczkę soli, wlej około pół litra wody, wyrób gładkie ciasto. Wątróbki oczyść z błon, opłucz, osusz i posiekaj, po czym dodaj do ciasta wraz ze szczyptą majeranku i 2 łkami natki. Ciasto wyrabiaj, aż pojawią sięcherzyki powietrza. Przykryj i odstaw na godzinę.

 

Następnie zagotuj 2 l wody ze szczyptą soli. Ł nabieraj małe porcje ciasta i wrzucaj do wody (po około 20 porcji, aby nie przerwać wrzenia wody). Gotuj kilka minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je ł cedzakową, trzymaj w cieple, najlepiej w innym garnku z niewielką ilością gorącej wody (do czasu, aż ugotują się pozostałe kluski). Masło stop na patelni, wsyp buł tartą, całość wymieszaj i zrumień. Buł polej kluseczki i posyp pozostałą natką. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin