Cynaderki po francusku.rtf

(6 KB) Pobierz
Cynaderki po francusku

Cynaderki po francusku

 

Składniki na 4 porcje:

80 dag nerek cielęcych

2 łki masła

kieliszek koniaku

pół szklanki śmietany

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

pieprz

3 łki posiekanej zielonej pietruszki

 

Cynaderki oczyść z tłuszczu, przetnij wzdł na pół, usuń kanaliki i odstaw na godzinę zalane zimną wodą. Następnie odsącz je, usuńony, pokrój w kostkę i usmaż na stopionym maśle. Posyp je też Ziarenkami Smaku lub solą, pieprzem i skrop koniakiem, a gdy zaczną wrzeć - zapal je na moment i zdejmij z ognia. Teraz ł cedzakową przełóż je na ogrzany półmisek.

 

Śmietanę wlej na gorą patelnię, szybko zagotuj cały czas mieszając i polej nią cynaderki obficie posypując zieloną pietruszką. Cynaderki podaje się z buł jako gorą przekąskę lub z ziemniakami z wody, jako danie obiadowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin