· 30 dag mąki
· 1 jajko
· ½ szklanki wody
· szczypta soli
· 10 dag kaszy jęczmiennej ( ugotowanej )
· 20 dag ugotowanego mięsa
· 1 cebula
· sól
· pieprz mielony
· 25 dag skwarek wytopionych z boczku:
·
Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto .Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .Kaszę ugotować na sypko . Mięso zmielić . Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto .Wymieszać kaszę , mięso , cebulę . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy krążek nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia . Podawać okraszone skwarkami . Przy gotowaniu zup na mięsie , którego nie zużywamy zaraz, obrać je od kości i zmielić razem z warzywami z zupy , a następnie użyć do robienia pierogów , naleśników z mięsem czy krokietów . Lub zamrozić i użyć później . Pierogi z dodatkiem kaszy pozwalają wykorzystać nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa . Są przy tym delikatniejsze , a przy tym na prawdę smaczne . Jesli mają byc w wersji dietetycznej - to nie polewać skwarkami z boczku ale bułeczką tartą na maśle .
wiesia2323