TERAPIA GERSONA.rtf

(11 KB) Pobierz

                                                  

                                                         TERAPIA GERSONA

 


Terapia dr. Maxa Gersona , rozwijana w świecie do dziś przez jego instytuty jest jak dotąd najsilniejszą ze znanych w leczeniu tzw. chorób nieuleczalnych, a zwłaszcza nowotworowych. Może występować samodzielnie lub w połączeniu z innymi metodami. Niejednokrotnie okazywało sie, że chorzy skazani na śmierć przez medycynę oficjalną, żyli dalej długie lata po poddaniu się terapii Gersonowskiej [czasami , w zależności od rozległości nowotworu; w połączeniu z terapią enzymatyczną dr. Johna Bearda]

Największe szanse na powodzenie terapii Gersona mają pacjenci, którzy nie przyjmowali wcześniej chemii [choć i tutaj są ogromne sukcesy] ponieważ po intensywnej , agresywnej chemioterapii najczęściej układ immunologiczny pacjenta i wątroba są nieodwracalnie uszkodzone.

Wynika to z założenia całej terapii Gersona ,że chory na raka ma znacznie obniżoną odporność immunologiczną wskutek m.in. niewydolności wątroby i innych gruczołów oraz uszkodzenia wielu tkanek i śluzówki jelit. Proces ten jest odwracalny w miarę przywracania sprawności tego narządu. Terapia Gersona za pomocą oczyszczenia organizmu z toksyn odwraca ten proces , powodując prawidłową pracę narządów i zmuszenie śpiącego układu immunologicznego do rozpoznawania komórek nowotworowych i ich niszczenia.

Ponieważ rak jest choroba zwyrodnieniową najważniejszą rzeczą w leczeniu jest prawidłowa praca przewodu pokarmowego. By wszystko co zjadamy było właściwie trawione i by inne narządy przewodu pokarmowego działały prawidłowo i pomagały w trawieniu do produktów końcowych a jednocześnie usuwały wszystkie produkty odpadowe, wszystkie toksyny i trucizny , które muszą być usuwane tak, by nic nie gromadziło się w naszym ustroju. Najważniejszym więc, pierwszym krokiem w terapii jest odtrucie organizmu. Najskuteczniejszym ze znanych środków jest lewatywa sporządzana w specjalny sposób , aplikowana z częstotliwością zależną od stanu chorego i szybkości pozbywanych się toksyn. Najlepszą lewatywą jest wlew z kawy [zastosowany po raz pierwszy prawie 100 lat temu przez prof. O. A. Meyera w Getyndze.] Dajemy 3 czubate łyżki stołowe mielonej kawy na 1 litr wody , gotujemy 3 minuty , zmniejszamy ogień [ by ustało wrzenie] i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia , cedzimy i gdy napar uzyska temperaturę ciała podajemy go choremu we wlewie do odbytniczym. Wskutek tego przewody żółciowe ulegają otworzeniu, praca wątroby jest pobudzona i następuje lepsze wydalanie toksyn. Wskazane jest by pacjent utrzymał wlew w sobie przez ok.15 minut. Wlewy wykonuje się minimum 5 razy na dobę i częściej w zależności od stanu pacjenta i szybkości wchłanianych przez organizm guzów.

Wprowadzanie jednocześnie do organizmu suszonej tarczycy , płynu Jugola powoduje , że niedojrzałe komórki nowotworowe wychwytują szybko potas i enzymy oksydacyjne i giną. Komórka nowotworowa bazuje przede wszystkim na procesach fermentacyjnych , podczas gdy potas i enzymy oksydacyjne wprowadzają procesy utleniania i to właśnie pozbawia komórkę rakową warunków do życia.

 

Bardzo ważny jest reżim dietetyczny:

 

Zabronione jest spożywanie:

Soli, tłuszczu , oleju [za wyjątkiem oleju lnianego tłoczonego na zimno i nieczyszczonego], alkoholu, orzechów, czekolady , przypraw, herbaty, kawy, białej mąki, sera, masła, jaj, mleka, ciast, cukru białego, słodzików, produktów konserwowanych, puszkowanych, solonych, wędzonych, śmietany , nie wolno używać tytoniu i fluorowanych past do zębów.

Należy zmniejszyć spożycie białka do minimum , by wszystkie dostępne w organizmie enzymy proteolityczne mogły być skierowane na niszczenie komórek nowotworowych.

Głównymi składnikami diety są owoce, surówki , jarzyny, ryż brązowy nie oczyszczony , soczewica, płatki owsiane, soki, chleb żytni pełnoziarnisty, nie solony!

Wszystko powinno pochodzić z upraw ekologicznych nie skażonych chemią.

 

Powinno się zjadać tzw. zupę Hipokratesa o nast. składzie:

 

1. Seler korzeniowy z kawałkiem łodygi
2. Dwa małe pory
3. Jedna cała pietruszka z natką
4. kilogram pomidorów
5. pół kilo ziemniaków
6. 5 ząbków czosnku [lub więcej]

Wszystko porządnie wyszorować szczoteczką [ nie obierać ze skórki] i pokroić na średniej wielkości kawałki. Gotować na bardzo małym ogniu w możliwie małej ilości wody przez minimum 3 godziny. Woda powinna być czysta nie chlorowana. Po ugotowaniu można ją przetrzeć przez sitko lub jeść na gęsto. Trwałość zupy dwa dni [pod warunkiem przechowywania jej w lodówce] Bezwzględnie unikać aluminiowych naczyń kuchennych,
folii aluminiowej itp..

Wszystkie jarzyny gotować na małym ogniu w minimalnej ilości wody lub na parze. Dla poprawy smaku można używać cebuli, szczypiorku, pietruszki, czosnku w dużych ilościach oraz niektórych ziół. Główną jarzyną są ziemniaki w każdej postaci, szczególnie zalecane są pieczone.

 

Owoce:

Wszystkie owoce dobrze umyte najlepiej zjadać na surowo lub w postaci przyrządzonego samodzielnie musu. Suszone owoce można jeść tylko te, które samodzielnie się wysuszyło, ponieważ gotowe do suszenia są zwykle siarczanowane.

Najlepsze owoce to: jabłka, pomarańcze, morele, winogrona, brzoskwinie, banany, grejpfruty, gruszki, cytryny, czereśnie, porzeczki, melony

 

Surówki:

Mogą być tarte, siekane, mieszane lub podawane osobno.

Sporządzać je można z :

marchwi, sałaty, brukselki, kalafiora, kapusty, cebuli, szpinaku, papryki, pomidorów, cykorii, selera, rzodkwi, oliwek, czarnej rzepy, można dodawać kiełki nasion zbóż. Można poprawić smak dodając sosu na bazie octu winnego lub soku z cytryny 2 łyżki, wody 2 łyżki i 1 łyżeczka brązowego cukru.

 

Soki:



Należy wypijać duże ilości soków [średnio soki podaje się 12 razy dziennie począwszy od pierwszego dnia terapii]

Należy je wypić natychmiast po przyrządzeniu ponieważ inaczej nie będą miały wartości. Enzymy zawarte w sokach potrafią utlenić się w ciągu kilkunastu minut pozbawiając chorego najważniejszego składnika.

Sposób przyrządzania jest bardzo istotny również ze względu na zachowanie wszystkich potrzebnych enzymów i soli mineralnych.

Nie nadają się do tego celu popularne elektryczne sokowirówki ponieważ dodatni ładunek elektryczny jaki powstaje w środku urządzenia podczas odwirowywania soku niszczy skutecznie wszystkie enzymy oksydacyjne w nim zawarte i sok nie ma już właściwości leczniczych w nowotworze a nadaje się jedynie do gaszenia pragnienia. [Również soki dostępne w handlu są bezwartościowe!]

W tym celu najlepiej jest użyć specjalnych prasek do wyciskania owoców lub je przecierać na szklanej tarce i wyciskać przez płótno.

Wskazane są:

wszelkiego rodzaju soki cytrusowe

sok marchwiowo-jabłkowy 1:1

soki z zielonych liści

sok z wątroby

Soki cytrusowe jak i z zielonych liści należy wypijać natychmiast , natomiast sok marchwiowo-jabłkowy jeżeli jest pod przykryciem i bez dostępu światła do 2 godzin od sporządzenia.

Na sok z zielonych liści najlepsze są:

czerwona kapusta, sałata, liście botwinki, szpinak, zielona papryka, sałata, kiełki [ok.12 cm] zbóż. Można do tego dodać 1/2 jabłka.

Skuteczność kuracji podnosi znacznie dodawany na pewnym etapie sok wyciśnięty ze świeżej , nie mrożonej wątroby cielęcej. [Wiele osób nie chce go pić ale tylko ze względów psychologicznych , co jest niepowetowaną szkodą dla kuracji i organizmu chorego]

Należy wziąć 25 do 30 dag wątroby cielęcej lub jagnięcej [świeżej !] i pociąć ją w małe 2 centymetrowe paski lub plastry, do tego dodać tyle samo surowej pokrojonej w plasterki marchwi , ząbek lub dwa czosnku ewent. małą cebulę. Wszystko umieścić w płóciennym woreczku i wyciskać na zimno przez praskę. Sok wypić natychmiast.

Wskazane jest by pacjent wypijał codziennie minimum:

1 do 2 szklanek soku z wątroby

12 szklanek soków owocowo warzywnych

6 szklanek soków z zielonych liści

4 szklanki zupy Hipokratesa

 

Słodzenie:

Tam gdzie to nie jest konieczne nie używać cukru. W ostateczności słodzić prawdziwym miodem, sokiem z winogron , syropem klonowym lub brązowym cukrem.

Należy tu jeszcze raz podkreślić ,że dieta ta jest fundamentem terapii Gersona i tylko ścisłe jej stosowanie wg zaleceń jest w stanie przywrócić zdrowie.

 

Suplementacja

Potas

Dieta Gersona suplementowana jest dodatkowo potasem, jodem, wyciągami z tarczycy , enzymami trzustkowymi oraz innymi minerałami i witaminami koniecznymi do zwalczenia nowotworu. Te jednakże ustalane są indywidualnie dla pacjenta w zależności od stanu niektórych rodzajach nowotworu nawet 90%

 

UWAGA!

 

Jednym z prawidłowych efektów kuracji Gersona jest pojawienie się w pewnym momencie tzw. kryzysu ozdrowieńczego. Warunkiem prawidłowego postępowania podczas kryzysu jest wiedza pacjenta i jego rodziny dotycząca występujących objawów i środków jakie należy podjąć.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin