Kapary.docx

(86 KB) Pobierz

*Kapary*

 

http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/kapary.jpg

 

Nazwa łacińska

Capparis spinosa

 

Opis

Kapary cierniste są to pączki kolczastego, niewielkiego krzewu kaparowego, dorastającego do 1 m wysokości, którego ojczyzną są wybrzeża Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Włochy, Algieria, Cypr, Grecja).

 

Właściwości

Kapary zawierają olejki eteryczne, glikozydy.

 

Zastosowanie

Kapary są używane jako marynaty w occie. Przechowywane w oliwie pączki kwiatowe stanowią pikantną przyprawę stosowaną do pizzy, sosów, potrawek, przeróżnych sałatek jarzynowych, dodatek do potraw z łososia, do gotowanych na twardo jaj. Są ozdobą małych kanapek i wszelkich półmisków wchodzących w skład zimnego bufetu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin