warzywa_i_owoce.pdf

(222 KB) Pobierz
699432365 UNPDF
WARZYWA
I
OWOCE
WARZYWA I OWOCE zalicza się do produktów ubogoenergetycznych o wysokiej
wartości odżywczej. Stanowią one zasadnicze źródło witamin, składników mineralnych,
błonnika, a także kwasów organicznych, olejków eterycznych i innych substancji
o działaniu korzystnym dla zdrowia. Spełniają funkcje regulujące i ochronne, zawierają
także pewne ilości węglowodanów prostych oraz białka. Podkreśla się ich ochronną rolę
przed występowaniem nowotworów.
Ze względu na swoje walory smakowo-zapachowe, a także barwę i konsystencję, przyczyniają
się do podniesienia atrakcyjności pożywienia.
WARZYWA I OWOCE OBFITUJĄCE
W WITAMINĘ C
Do grupy tej należą przede wszystkim warzywa kapustne:
kapusta, brukselka, kalaiory oraz pomidory, natka
pietruszki. Spośród owoców najbogatsze w witaminę C
są: owoce dzikiej róży, głogu, porzeczki czarne oraz białe
i czerwone, truskawki, poziomki, agrest, czarne jagody,
maliny oraz owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny,
grapefruity. Kolorowe owoce jagodowe są jednocześnie
źródłem biolawonoidów, które wspomagają
antyoksydacyjne działanie witaminy C.
WARZYWA I OWOCE OBFITUJĄCE
W PROWITAMINĘ A (BETA – KAROTEN)
Witamina A posiada duże znaczenie dla
rozwoju organizmu człowieka i sprzyja procesowi
prawidłowego powstawania komórek i tkanek. Bierze
także udział w procesie widzenia. Jej niedostateczne
spożycie może przyczynić się do zahamowania
rozwoju organizmu lub obniżenia odporności.
18
699432365.001.png
Nadmiar witaminy A w diecie jest również niekorzystny.
Jednakże może on pojawić się jedynie w przypadku
nadmiernego spożycia w postaci tabletek.
Do grupy tej należą warzywa liściaste oraz te, które cechują
się barwą żółtą lub zieloną tj. marchew, dynia, cykoria,
fasolka szparagowa, zielony groszek, jarmuż, sałata, szczaw.
Wśród owoców najbardziej bogate w beta karoten są
morele i melony. Marchew jest najobitszym źródłem beta-
karotenu spośród wszystkich wymienionych warzyw.
Spożycie warzyw
i owoców
w prawidłowo
zestawionej diecie
powinno sięgać do 800
g/osobę/dzień, czyli np.
zupa jarzynowa
w ilości ok. 300g + sałatka
lub surówka w ilości ok.
250 g + warzywa jako
dodatek do kanapek –
ok. 100 g + owoc (jabłko)
– ok. 150 g.
Zaleca się urozmaicanie
spożycia owoców
i warzyw, ze względu na
różnorodność witamin
i składników mineralnych
oraz obecność błonnika.
INNE WARZYWA I OWOCE
Grupa ta obejmuje pozostałe warzywa i owoce.
Charakteryzują się one niższą zawartością witaminy C
i beta-karotenu od wymienionych wyżej. Niemniej jednak
są one cenne ze względu na zawarte w nich składniki
mineralne, błonnik oraz biolawonoidy. Posiadają one
również duże walory smakowe.
Do grupy tej należą: korzeń pietruszki, seler, ogórki, buraki,
cebula, pory, rzodkiewki, rabarbar, a wśród owoców gruszki,
śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, winogrona i wiele innych.
SPOŻYWAJ CODZIENNIE DUŻE ILOŚCI WARZYW I OWOCÓW
(DO KAŻDEGO POSIŁKU)
19
699432365.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin