naturalne srodki ochrony roslin.doc

(82 KB) Pobierz

Naturalne środki ochrony roślin

 

 

 

 

Przed nastawieniem preparatu surowiec rośliny trzeba rozdrobnić. Kiedy preparat jest już gotowy, ciecz należy przecedzić przez podwójną warstwę gazy lub płótno.

Nazwa rośliny

Rodzaj preparatu

Przygotowanie

Działanie

Pokrzywa zwyczajna

Gnojówka  1:10 - 1:20

1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji.

Przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom

Gnojówka bez rozcieńczania

Nawożenie gleby

Wyciąg bez rozcieńczania

1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody (pozostawić na 12 - 24 godzin)

Mszyce, przędziorki

Wywar 1:5

1 kg świeżego ziela  lub 200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 minut

Chowacze, choroby pędów

Wywar 1:3

Kiła kapusty, szara pleśń, rdze mączniaki

Skrzyp polny

Gnojówka 1:5

1 kg świeżych lub 200 g suszonych (bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji

Mączniak prawdziwy, choroby wywołane przez grzyby glebowe

Gnojówka 1:4

1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy)

Owocówka jabłkóweczka, nasionnica trześniówka, przędziorki

Wywar 1:3

1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l  wody, pozostawić na 12 godzin, następnie podgrzewać na małym ogniu 30 minut

rdza, kiła kapusty, szara pleśń

Napar 1:5

1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 minut (nie dopuścić do wrzenia). Odstawić na 24 godziny

Uodparnianie roślin na choroby grzybowe

Krwawnik pospolity

Wyciąg 1-10

1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny

Mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, kędzierzawość liści  brzoskwini

Wywar bez rozcieńczania

1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny, następnie gotować 30 minut

Mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli

Czosnek pospolity

Gnojówka 1:10

75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji

Wzmacniające, choroby grzybowe

Gnojówka bez rozcieńczania

Połyśnica marchwianka

Wyciąg 1:1

250 g roztartego czosnku zalać 10 l wody, kilkakrotnie mieszać, po 15 minutach odcedzić

Mszyce, miodówki, skoczki, mączlik szklarniowy, wciornastki, przędziorki, wielkopąkowiec porzeczkowy

Wyciąg bez rozcieńczania

200 g ząbków roztartego czosnku zalać 10 l wody na 24 godziny

Szara pleśń, mszyce, pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki, choroby grzybowe

Napar bez rozcieńczania

75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut

Choroby grzybowe, połyśnica marchwianka

 

Nazwa rośliny

Rodzaj

Działanie, zwalczanie

Przygotowanie preparatu

Bez czarny

Gnojówka bez rozcieńczenia

Krety, norniki

1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów lub 200 g suszonych zalać 10 l wody (odstawić na 4-5 dni)

Wyciąg 1:10

Rolnice, bielinek kapustnik, mszyce

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów w 10 l wody, moczyć 24 godziny

Rumianek pospolity

Napar 1:5

Dezynfekuje nasiona i przyspiesza ich kiełkowanie

100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia

Wywar 1:5

Zamieranie pędów malin

100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24 godzin, gotować 20 minut

Wyciąg 1:5

Przędziorki, mszyce, miodówki liściożerne, gąsienice motyli

3 kg świeżych lub 1 kg suchych roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temperaturze 70 oC, pozostawić na 12-24 godziny

Mniszek pospolity

Gnojówka bez rozcieńczenia

Stymulowanie wzrostu, łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, tworzy próchnicę w glebie

1 kg kwitnących roślin z korzeniami zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji

Wywar bez rozcieńczenia

Nawożenie, podlewać po posadzeniu roślin

1 kg liści i pędów zebranych po kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 minut na małym ogniu

Cebula zwyczajna

Wyciąg bez rozcieńczenia

Przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki

200 g łusek cebuli zlać 10 l wody ciepłej, pozostawić na 4-5 dni

Wywar bez rozcieńczenia

Zaraza ziemniak, przędziorki, mszyce

75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody, gotować 30 minut

Napar bez rozcieńczenia

Choroby grzybowe, przędziorki, połyśnica marchwianka

75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10 l wrzącej wody

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin