Składniki :
ciasto :
· 2,5 szklanki mąki
· 20 dag margaryny
· 3/4 szklanki cukru
· 5 żółtek
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 opakowania cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach ( ja piekę w blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm ) . Proponuję wyłożyć blachę papierem do pieczenia - ułatwi to później wyjmowanie ciasta .
placek numer 1 :
· 5 dag masła
· 2 łyżki miodu
· 1 łyżka cukru pudru
· 20 dag ziarenek sezamu
Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem , następnie wsypać sezam , wymieszać . Lekko obsmażyć [trzeba mieszać , bo ma skłonności do przypalania ] i wyłożyć na surowe ciasto .
placek numer 2 :
· kwaśny dżem lub powidła śliwkowe
· 5 białek
· 1 szklanka cukru
· 10 dag wiórków kokosowych
Placek posmarować dżemem . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i dalej ubijać . Na koniec dodać wiórki kokosowe , wymieszać . Masę wyłożyć na drugi placek .
Oba placki upiec w temperaturze 180-190ºC przez 30-40 minut [ lub na termoobiegu przez 20-25 minut ] .
Masa chałwowa :
· 20 dag chałwy waniliowej
Na patelni rozgrzać margarynę , dorzucić do niej pokruszoną chałwę , podgrzewać mieszając aż się połączą w jednolitą masę . Lekko przestudzić .
Po upieczeniu i ostudzeniu placków posmarować lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykryć plackiem z pianą . Masa nie może być zbytnio ostudzona , bo placki będą się rozdzielały .
zuzav