Ciasto jak knoppers
Składniki
Ciasto orzechowe:- 5 jaj- 3/4 szkl.orzechów włoskich posiekanych- 1/2 szklanki cukru- 5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżka bułki tartej- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto kakaowe:- 6 jaj- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- kakao wg uznania
(ja daję 3 średnio kopiaste łyżki)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 wafleMasa
I: -1 szklanka mleka -1/2 szklanki cukru -1 kostka Kasi-2 szklanki mleka w proszku -1 łyżka kakao -1/2 szklanki krojonych orzechów Masa II: -1,5 kostki Kasi-4 łyżki Nutelli (duże) -2 łyżki spirytusu Masa III: -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -1 kostka Kasi-1 jogurt owocowy
Ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty
z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasię utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: Wafelmasa Iciasto orzechowemasa IIciasto kakaowemasa IIIciasto orzechowemasa IIciasto kakaowemasa Iwafelwierzch polać dowolną polewą.Ja wykonuję to w formie tortu i placki piekę w tortownicy o średnicy 24cm. Pracochłonne, ale smaczne i miło się patrzy jak znika z talerzyków.Nie pamiętam skąd mam ten przepis. Wylądował w moim zeszycie więc postanowiłam się nim podzielić. czas pieczenia: ok 20-30 min na każdy placek w temp. 170 stopni
zuzav