Babeczki ponczowe.rtf

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 400 g mąki

- 4 łyżki cukru

- szczypta soli

- 3 jajka

- 100 g masła

- 3/4 szkl. mleka

- 40 g świeżych drożdży

 

Syrop:

 

- 1 szklanka soku z ananasa

- 100 ml wody

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki rumu

 

Wykonanie:

 

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem. Odstawić. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać drożdże z mlekiem. Dodać jajka, miękkie masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do małych foremek na babeczki (ok. 15 szt.). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok. Zagotować, wystudzić, dodać rum. Nasączyć babeczki. Dekorować lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin