KUCHNIA - WLOSKA..pdf

(9516 KB) Pobierz
399885472 UNPDF
Crema di Mascarpone
Składniki:
12 dag biszkoptów o smaku migdałowym
5 łyżek likieru Amaretto
4 jajka
6 dag cukru
25 dag serka mascarpone
prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Biszkopty pokrusz i umieść w misce. Wlej likier Amaretto i odstaw, żeby biszkopty napęczniały.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj biszkopty, serek
mascarpone; całość delikatnie wymieszaj.
Białka ubij i dodaj do masy. Krem przełóż do miseczek i odstaw do lodówki na dwie godziny. Przed
podaniem posyp płatkami migdałów.
Smacznego życzy redakcja
Tiramisu
Składniki:
50 dag serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru
5 łyżek likieru amaretto
30 dag biszkoptów (najlepiej podłużnych)
150 ml kawy z ekspresu
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić wraz z cukrem. Do ubitej masy dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie
wymieszać.
Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów. Kawę wymieszaj z likierem amaretto. Skrop nią biszkopty
i rozsmaruj na nich warstwę kremu grubości ok. 2 cm.
Ułóż następną warstwę biszkoptów, ponownie skrop kawą i posmaruj kremem.
Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem oprósz
kakao.
Smacznego życzy redakcja
Zabaione
Składniki:
5 żółtek
5 łyżek cukru
200 ml Marsali
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem ubić na jednolitą masę w stalowej misce, stopniowo dolewać wino. Dokładnie
wymieszać. Miskę z kremem wstawić do garnka z gotującą się wodą. Cały czas ubijając trzepaczką
lub mikserem podgrzewać krem, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ubijać jeszcze 1-2 min. Przed
podaniem posypać kakao.
Smacznego życzy redakcja
Aromatyczne tagliatelle z parmezanem
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
40 g kaparów
100 g masła
50 g zielonych oliwek
50 g czarnych oliwek
200 g pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g świeżo startego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz
świeże oregano i bazylia
Sposób przygotowania:
Masło wymieszaj z ziołami, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki.
Sparz pomidory, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój pomidory na małe kawałki. Na patelni
rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidory, oliwki, kapary oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj ok. 15
minut.
Makaron tagliatelle ugotuj al dente i dodaj do sosu i gotuj razem jeszcze przez kilka minut. Zdejmij
z ognia, dodaj masło z ziołami, wymieszaj, rozłóż na talerzach i posyp świeżo startym parmezanem.
Smacznego życzy redakcja
Czerwone fusilli z mozzarellą
Składniki:
400 g makaronu fusilli
puszka pomidorów bez skórek
łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
oregano
sól, świeżo zmielony pieprz
20 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory wraz z zalewą, koncentrat, czosnek i garść
świeżych liści oregano. Gotuj kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem.
Mozzarellę pokrój w cienkie paski i dodaj do pomidorów. Makaron ugotuj al dente, dodaj do sosu i
całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego życzy redakcja
Zgłoś jeśli naruszono regulamin