Strucla z makiem na proszku.rtf

(7 KB) Pobierz
Strucla z makiem na proszku

Strucla z makiem na proszku

 

Składniki:

ciasto:

75 dag mąki pszennej

20 dag cukru

2 jaja

5 dag masła

szklanka mleka

3 łeczki proszku do pieczenia

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

masa makowa:

35 dag maku

10 dag cukru

łka masła

aromat migdałowy

lukier:

15 dag cukru pudru

białko

sok z połowy cytryny

do dekoracji:

różnokolorowe wiórki kokosowe

 

Mak sparz, odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Teraz dodaj cukier, masło i aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw. Następnie przygotuj ciasto. Jaja utrzyj najpierw z cukrem, a potem jeszcze z masłem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawaj na przemian mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

 

Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każ rozwałkuj, przykryj równą warstwą masy makowej i zwiń w rulon. Strucle bardzo ostrożnie przełóż do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mą i piecz w gorącym piekarniku około 30 minut.

 

Teraz przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodaj sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polej przygotowanym lukrem i posyp różnokolorowymi wiórkami kokosowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin