powysikowy obraz krwi(1).doc

(42 KB) Pobierz
Nazwa związku

Nazwa związku

Intensywność i czas trwania wysiłku

Efekt fizjologiczny

Przyczyna

Inne

Glukoza

70 – 100 mg/ml

 

 

50 – 70 % VO2max

(↑ 90 minut)

 

50% VO2max (8h)

Stężenie glukozy we krwi podczas wysiłków fizycznych:

maleje,

 

 

nie zmienia się

wzrasta

 

 

Wzrost wychwytu mięśniowego

Niedostateczny wyrzut z wątroby

* hipoglikemia; po biegu maratońskim, dieta ubogowęglowodanowa, głód

* zwiększone stężenie insuliny we krwi może prowadzić do hiperglikemii powysiłkowej

Mleczan

 

 

30 – 40% VO2max

(osoby nie wytrenowane)

60 – 70% VO2 max

(osoby wytrenowane)

Do osiągnięcia progu mleczanowego (3,5-4 mmol/l) stężenie mleczanu wzrasta proporcjonalnie do obciążenia.

Po przekroczeniu progu następuje faza bardzo intensywnego wzrostu

(16 – 17 mmol/l)

Intensywne przemiany glikolityczne

* wbrew panującemu do niedawna przekonaniu dyfuzja mleczanu z mięśni do krwi jest ograniczona. Dlatego stężenia mleczanu we krwi osiągają wartości maksymalne po kilku minutach od zakończenia wysiłku

Amoniak (NH3)

10-80µmol/l

 

Istotne zwiększenie stężenia amoniaku pojawia się przy wartościach zbliżonych do progu mleczowego. Jego stężenia podczas wysiłków supramaksymalnych mogę osiągnąć wartość 200 µmol/l

Deaminacja AMP (wysiłki krótkotrwałe)

Utylizacja aminokwasów (wysiłki długotrwałe)

 

WKT

10 – 15 minut

 

 

 

1 h

Stężenie zmniejsza się, a potem stopniowo wzrasta (znacznie powyżej wartości spoczynkowych w miarę przedłużania wysiłku)

Stężenie osiąga wartość 1 mmol/l i dalej rośnie

Intensywne wychwytywanie przez mięśnie i ‘nie nadążająca’ lipoliza

 

Zwiększone uwalnianie WKT z tkanki tłuszczowej, nasilenie lipolizy

* zwiększenie stężenia WKT we krwi bardziej zależy od czasu trwania wysiłku niż od intensywności. Co więcej po przekroczeniu pułapu 70 - 80% VO2, stężenie WKT przestaje wzrastać wraz ze wzrostem obciążenia (hamowanie przez H+)

* stężenie WKT wzrasta bardzo intensywnie po zakończeniu wysiłku.

Triacyloglicerole

(TAG)

160 mg/ml

Wysiłki krótkotrwałe

 

 

Wysiłki długotrwałe

Dane niejednoznaczne (wzrost stężenia powodowany zagęszczeniem krwi)

Znaczny spadek stężenia (ok. 60%)

Zmniejszenie ich syntezy w wątrobie i większy wychwyt tkankowy

 

 

Aminokwasy

 

Wysiłki długotrwałe

Obciążenie 60 -70% VO2 max

 

 

Zwiększa się stężenie alaniny (30 -40%) w porównaniu do wartości spoczynkowych), metioniny, tyrozyny, tryptofanu

Zmniejsza się stężenie cytruliny, glutaminy oraz aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych

 

Transaminacja pirogronianu

 

 

Upośledzenie funkcji układu immunologicznego

 

* zwiększenie stężenia tyrozyny może być wskaźnikiem całkowitego rozkładu białek, ponieważ ten aminokwas nie jest utleniany przez mięśnie ani syntezowały w organizmie

Mocznik

2 mmol/l

 

kreatynina

Ciężki długotrwały wysiłek

Wzrasta po długim, intensywnym wysiłku

Zmniejszone wydalanie nerkowe

Większe wytwarzanie mocznika i kreatyniny podczas wysiłku na skutek utrzymującego się jeszcze jakiś czas po wysiłku zwiększonego katabolizmu białek

* stężenie kreatyniny rośnie na skutek większego jej wytwarzania, a w mniejszym stopniu na skutek jej mniejszego wydalania z moczem

Elektrolity

 

 

 

 

Wysiłek statyczny

Zwiększenie stężenia jonów potasu, rosnące wraz z intensywnością wysiłku i osiągające wartości do 2 mmoli/l (po kilku godzinach)

Stężenie K+ może osiągnąć nawet

7 mmoli/l

Wzrost stężenia wapnia całkowitego i zjonizowanego

Uwalnianie jonów potasowych z kurczących się komórek mięśniowych

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin