Wino Figowe
Przepis nr. 01
Figi dobrze nadają się na wina domowe.100 gramów fig zawiera: 1,4 grama białka, 9,5 grama węglowodanów, 2,5 grama błonnika, 270 miligramów potasu, 34 miligramy wapnia, 32 miligramy fosforu, 20 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligramy żelaza, 0,3 miligramy cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,06 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,11 miligrama witaminy B6, 2 miligramy witaminy C.Wyrób wina figowego jest bardzo łatwy:Figi należy pokroić, wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać zaczyn drożdżowy, letnią (nigdy nie gorącą) wodę w odpowiedniej ilości i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Rozczyn ten wlać do moszczu (w przypadku dużej dawki cukru na 2-3 raty).
Przykłady na 10l wina:
wino 10%
wino 13%
wino 17%
1kg fig
1,25kg fig
1,5kg fig
9l wody
8,5l wody
8l wody
1,2kg cukru
1,7kg cukru
2,6kg cukru
3g pożywki
4g pożywki
10g kwasku cytrynowego
Gdyby okazało się, że w moszczu jest za dużo miąższu, należy przesączyć go przez BARDZO gęste płótno.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
czarnulka_