Tłuszcze.doc

(50 KB) Pobierz
NA MASĘ I NA RZEŹBĘ

TŁUSZCZE

Tłuszcze to grupa pokarmowa o najwyższej kaloryczności mająca do spełnienia w organizmie kilka istotnych zadań:

·         dostarcza energii

·         jest nośnikiem substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (m.in. niektóre witaminy)

·         pobudza wchłanianie witaminy D

·         wspomaga magazynowanie wapnia w kościach i zębach

·         jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A

Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z kolei dzielimy na:

·         nasycone

·         nienasycone

Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.
Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30% całkowitej dziennej liczby kalorii. Ale kulturysta nie powinien zbliżać się do granic tego przedziału - czyli do 0, jak i powyżej 30% spożycia tłuszczu. Tłuszcz jest o wiele ważniejszy dla produkcji hormonów i integralności komórek niż dla zapewnienia energii podczas treningu. Oczywiście organizm może zmagazynować około 70 tysięcy kalorii w postaci tłuszczu, ale podczas intensywnych ćwiczeń kulturystycznych zużywa się niewielka liczba kalorii pochodzących z tłuszczu. Z kolei podczas spoczynku organizm zużywa aż 80 - 85% kalorii pochodzących z tłuszczu, ale wówczas całkowita liczba spalanych kalorii jest znacznie mniejsza. zaledwie 1 - 2% całkowitej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu wystarcza do zapewnienia organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niestety, przy tak niskim spożyciu mogą się pojawić inne problemy. Dieta ekstremalnie uboga w tłuszcz może zmniejszać produkcję testosteronu, a zatem zwalniać metabolizm i rozwój mięśni. Z kolei jeśli jemy zbyt dużo tłuszczu, robimy to kosztem węglowodanów i białek, które są ważniejsze dla rozwoju beztłuszczowej masy ciała niż tłuszcz. Ponadto tłuszcz zwalnia tępo opróżniania żołądka, co z kolei zmniejsza prędkość trawienia i wchłaniania pozostałych składników odżywczych. 
Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. W gruncie rzeczy wiele produkowanej dziś żywności zawiera tłuszcze, których organizm nie umie właściwie się pozbyć, jak np. kwasy tłuszczowe trans  czy substytuty tłuszczu. Inne tłuszcze, jak np. jednonienasycone wzbudziły nadzieje jako substancje chroniące przed chorobami układu krążenia i pewnymi nowotworami.

Dobre tłuszcze

Złe tłuszcze

Bardzo złe tłuszcze

·         Wielonienasycone

·         Jednonienasycone

·         Nienasycone

·         Fosfolipidy

·         Lecytyna

·         Trójglicerydy o średnich łańcuchach

·         Nasycone

Uwodnione:

·         sterole

·         tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz w ciągu dnia to ok. 1 g na 1 kg wagi ciała, a 25-35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów.
Należy przy tym zwrócić uwagę na to, iż organizm nie może otrzymywać znacznie więcej energii niż jest w stanie wydatkować. Prowadzi to do zachwiania równowagi żywieniowej i w prostej linii do odkładania się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej.
Prawidłowe trawienie tłuszczów przebiega w obecności wystarczającej ilości węglowodanów.
Ich brak lub niedostatek jest powodem niecałkowitego spalania tłuszczów i odkładanie się ich.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin